На първо и второ място са Индия и Турция

Въпреки постоянния ръст на цените на недвижимите имоти, България е на трето място сред страните с най-достъпни жилища след Индия и Турция, показва класация на британски онлайн портал за недвижими имоти.

Изследвани са 50 страни. Взети са предвид средното годишно възнаграждение за страната, средна цена на квадратен метър на жилище, както и съотношението между средната цена на жилище и средното годишно възнаграждение. 

Мениджърът в агенция за недвижими имоти Христо Спасов споделя, че тази статистика е вярна, защото човек със средностатистическа заплата лесно може да придобие жилище заради ниските лихви. "Подкрепям купуването на жилища в момента, тъй като лихвите ще се задържат", каза той.

По думите му прогнозите сочат, че през 2026 г. ще се усети понижение на цените. "Най-скъпите квартали в София са "Кръстова вада", "Изгрев", "Изток" и в близост до големи бизнес центрове", разкри Спасов.

Репортер: Ирена Рашева

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.