През ноември те сигнализираха за злоупотреби в лечебното заведение

Уволниха част от протестиращите служители на болницата във Видин. На 10 ноември работещи в Спешното отделение на лечебното заведение започнаха гладна стачка. Твърденията им бяха, че са изнудвани и тормозени от ръководството, за да дават част от изработените си пари, които получават за работата си на първа линия. Те сигнализираха и за злоупотреби в лечебното заведение, като казаха, че са уведомили и Здравното министерство. Вчера уволнени санитари потърсиха екипа ни.

Спешни медици във Видин: Карат ни да връщаме част от парите за работата ни на първа линия

„Ние не можем да си обясним защо сме с прекратени договори. Явно излязохме виновни без вина. Уволнени сме дисциплинарно. През ноември през два - три дни започнаха да ни се пускат рапорти и да даваме писмени обяснения. Надигнахме глава да си търсим правата”, обясни отстранена служителка.

Друга уволнена от лечебното заведение каза, че е работила в него от пет години. Досега посочи, че не е имала нарушения. Всичко, по думите ѝ, започнало, когато надигнали глас и си потърсили правата. „Тогава започнаха да валят забележките, наказанията и психически и физически тормоз”, каза тя.

Парите за първа линия, за които персоналът на болницата протестираше, са им били преведени. Започнали да ги получават след протеста.

„От този момент започваме отново гладна стачка, която ще продължи в петък в София. Протест срещу това, че самозабравили се хора в управлението на една институция стигат дотам да се саморазправят с тези жени”, коментира д-р Иво Георгиев от Синдикат „Защита”.

Зам.-директорът на лечебното заведение обясни за NOVA, че решението за уволнението е на болницата и ако отстранените жени пожелаят, могат да потърсят правата си в съда.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК