Темата коментира енергийният експерт Васко Начев

Опция е токът да бъде спрян след налагането на мораториума върху цените на електроенергията, но е малко вероятно да се стигне до такъв вариант. Това обясни в студиото на „Здравей, България” енергийният експерт Васко Начев.

„Без съмнение, вчера беше един срамно тъжен ден за българския парламент и се надявам днес разумът да надделее, да има политическа воля, да излезе някой и да каже: „Извинявайте, ние сбъркахме вчера - забравете за този мораториум”, добави той.

Депутатите гласуват за колко време замразяват тарифите на тока, парното и водата

Експертът определи действията като „див популизъм”. „По късата допирателна се опитаха да си осигурят спокойни коледни празници и хората да бъдат доволни. Да, на първо четене наистина няма разумен човек, който да не си каже: „Ето, те мислят за нас”, без да си дават сметка как реално изглеждат нещата, приемайки такова нещо”, обясни Начев.

На въпрос какво би станало, ако мораториумът продължи да действа със срок до 31 март с декемврийските цени на тока, той отговори: „Това означава четири месеца да не се знае кой пие и кой плаща. Някой трябва да плати тази сметка. С вчерашния мораториум те не казват кой ще е той. Означава, че новото правителство се вкарва в коловоз, от който няма излизане”, заяви Начев.

Депутатите замразиха цените на тока, парното и водата, кабинетът поиска корекции (ОБЗОР)

По думите на експерта едно от нещата, които трябва да бъдат направени незабавно, е да се изпълни със съдържание понятието „енергийна бедност”. „Всеки един българин да знае какъв е екзистенциалният минимум, в който се намира. Да се субсидира и подпомага този сегмент от обществото”, допълни той.

Начев коментира дали гласуването на мораториума е популизъм или неразбиране: „Без съмнение, ГЕРБ има достатъчно опит.  Те умишлено го направиха. Освен, че знаеха, че ще подведат останалите, имат личен интерес това да бъде прието. Погледнете колко от депутатите на ГЕРБ са свързани с ВЕИ сектора. Бях направил проверка преди няколко години за 43-ото Народно събрание. От 240 депутати - 160 бяха свързани с този сектор”, коментира той.

Вчера, обясни Начев, едно от предложенията на КЕВР е било да се намали субсидията за ВЕИ сектора.„Те се усетиха, че това веднага ще рефлектира върху тях и дайте да сложим мораториум още няколко месеца да са по старите правила, с по-висока субсидия”, подозира експертът.  

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.