Това обяви шефът на кабинета „Петков” Лена Бориславова

Правителството е взело решение да се премине към държавна администрация без COVID-19. За целта се обмисля въвеждане на зелен сертификат. Това обяви шефът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова на брифинг в Министерския съвет.

„Обсъдени са въвеждането на зелен сертификат и това как да се даде алтернативна възможност на хората без такъв документ да си правят тестове, за да не се пречи на хората да упражняват правото си на труд. Това е стратегия, която ще бъде приложена не по-рано от март 2022 г.”, подчерта Бориславова.

Ще въведат ли работодателите зеления сертификат

Премиерът Кирил Петков ще подпише заповед в рамките на деня за отсрочено въвеждане на изискване за зелен сертификат за всички, които влизат в сградата на Министерския съвет. Тя ще влезе в действие след не по-малко от 40 дни. Ще бъде осигурен ваксинационен пункт за служителите, които искат да се ваксинират доброволно.

Изискването за зелен сертификат ще се прилага главно към държавната администрация. Журналисти и граждани ще бъдат обслужвани при спазване на всички противоепидемични мерки.

На заседанието на МС в четвъртък е бил изслушан и доклад на Министерството на здравеопазването за оценката на COVID кризата и какви да са стъпките към преминаване към една информационна кампания за повишаване на ваксинацията. „Така гражданите, които страдат от специфични заболявания, ще могат да получат конкретни и научни данни за това как ще им повлияе ваксината”, посочи Бориславова.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.