Вижте историята на Турхут Исмаил

Може ли вярата да бъде стимул да градиш, въпреки че изповядваш различна религия? Следващият разказ е за един мюсюлманин с огромно сърце. Благодарение на него 12 православни храма вече са реставрирани. Последното му предизвикателство е почти 140-годишна рухнала църква в Котленския балкан. 

"Турхут Исмаил е момче, пораснало ей там, на 200 м от църквата в село Искра", казва той.

Преди 11 г. Турхут Исмаил е поканен от свои приятели да се включи в изграждането на нов храм в село Дъбовица в Котленския балкан. Разказва, че бързо разбрал, че не се касае за обикновено строителство. Приел обаче предизвикателството и се включил в изграждането на храма.

След време кметът на родното му село Искра му отправя ново предизвикателство - да възстанови рушащата се църква, построена през далечната 1882 година.

„Беше опасно да се влиза. Сградата щеше да рухне. Мой приятел ми сподели, че има възможност и за европейско финансиране”, разказа мъжът.  

Как светът посрещна Рождество Христово?

Църквата, носеща името на Светите братя Кирил и Методий, се оказва най-сложният проект, с който младият мъж се заема. Оказва се, че е граден от Уста Генчо. Сградата е укрепена, но специална роля се отделя на стенописите, които преди реставрацията били напълно заличени. Турхут ангажира с изографисването проф. Красимир Русев от Великотърновския университет.

"Това ми е най-сложният проект, над който най-много съм треперил, защото имаше моменти наистина да не стане някой инцидент тука, да не рухне църквата, защото тука са уникални каменни сводове, които в момента няма майстори в България, които на такъв обем, на такива мащаби да могат да изградят това нещо", споделя Турхут.

"За изографисването, направени са по автентична технология, с пигменти върху варова основа, където това мога да гарантирам, след 200 години, ако се съхранява храма, както трябва, стенописите ще са в същото състояние, както в момента", категоричен е още той.

Разкрива и защо според него църквата е уникална.

"Това е единственият стенопис в България на тази сцена - това е влизането на Кирил и Методий във Ватикана. Има я като мозайка в Сан Клементе", информира Турхут.

Хората в селото са изключително доволни, че младият мъж не е забравил корените си.

„Нямам думи. Това е един човек, загрижен за селото си”, каза Златка Великова.

"Сега той го възроди и всяка неделя камбаната бие. Идват поклонници тука и просто се възроди, и селото се възроди, празниците започнаха да се празнуват, нали християнските ни празници", доволна е и Христина

След като възстановил църквата с европейски средства, сумата, която бил отделил от личната си сметка, оставил отново в селото. Изградил спортен комплекс и паметник на историка проф. Божидар димитров
 
"Най-малкото като благодарност от селото за това, което той помогна за църквата, която в момента видяхте, защото тя беше в едно окаяно състояние, а аз нямах никакъв опит с паметниците на културата. Божидар Димитров, както ви казах там, за 5 мин ми обясни как, какво ще се случи", добавя Турхут Исмаил
 
Приятелството им е особено силно през последните 3 години от живота на историка, когато и Турхут започва работата по християнските църкви. Вече са 12. Споделя, че бюрокрацията е тази, която бави процеса по реставрацията на църквите.

Честито Рождество Христово!

Турхут Исмаил споделя още, че вярата е стимулът да съгражда. Не дели хората на християни и мюсюлмани, защото по думите му е важно не на кого се кланяш, а какви дела вършиш. Така възпитавал и децата си.

 

 

„Вярата създава сплотеност между хората. Трябва да вярваш, че като правиш добро ще ти се върне под някаква форма. Това го казвам от личен опит. Колкото повече давам, толкова повече получавам”, сподели мъжът.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.