Ще се наложи ли работодателите да вземат непопулярни мерки, за да оцелеят?

Несигурност, непредсказуемост, липса на компенсации. Всичко това тревожи бизнеса. Според годишната анкета на Българската стопанска камара основните предизвикателства са липсата на оборотен капитал. За това се притесняват 79% от тях. 73 на сто посочват бюрокрацията и липсата на електронно правителство. А честите промени в нормативната уредба са пречка за 57% от бизнеса.

Ограниченията и мерките заради COVID-19 както и повишаването на минималната работна заплата от следващата година са фактори, които ще принудят някои работодатели да освободят персонал и да увеличат цените на стоките и услугите. 33% биха съкратили персонала си заради коронавируса. 46%  предвиждат пък увеличение на цените.

Инфлацията е един от основните показатели, които ще притиснат работодателите да вземат непопулярни мерки, за да оцелеят.  За следващата година 92% от бизнеса очаква ръст на инфлацията срещу 1%, който допуска, че промяна в инфлацията през 2022 г. няма да има.

Финансист: Не дръжте парите си в банка, инфлацията ги изяжда

И финансисти, и анализатори са категорични, че процентът на инфлацията ще расте още в началото на следващата година.

„Със сигурност очакваме поне още няколко месеца, в които годишната инфлация ще бъде на високи нива. Към момента е близо 7%. Няма основание да мислим, че ще бъде по-малка. Вероятно дори ще нарасне с още няколко процентни пункта”, каза икономистът Лъчезар Богданов.

Темповете на инфлацията в комбинация с високите цени на тока въпреки мораториума и въпреки компенсациите, които бизнесът ще получи от държавата, поставят пред риск работодателите, категоричен е председателят на БСК Добри Митрев.

„Ако няма адекватна компенсация, много български компании ще фалират. Много хора, които в момента са в работен процес, ще трябва да бъдат освободени. Ще се създаде едно голямо социално напрежение”, заяви той.

Напрежението вече се усеща на места сред представители на малкия бизнес. Цветелин Цветанов има малка сладкарница в Монтана. За него и към момента разходите са трудно поносими и налагат ограничения.

„Пестим ток. Страх ме е да пусна климатиците, защото ще трябва да платя много пари”, сподели мъжът. 

Цветелин обаче засега не иска да се разделя с никого от персонала си. Не иска и да вдига цените.

„Цените се повишават, а ние живеем в край, където заплащането е доста ниско. Ако повишим цените, клиентите най-вероятно ще се отдръпнат и ще фалираме”, обясни мъжът. 

Въпреки трудностите Цветелин е оптимист за следващата година. Оптимисти са и анализаторите.

„За следващата година би следвало да очакваме по-видимо възстановяване. Ние мислехме, че 2021 г. ще бъде такава, но по една или друга причина въстановяването в България се отложи", обясни финансистът Румен Гълъбинов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.