Разговор за заплатите, пенсиите и социалните мерки

В студиото на „Здравей, България” финансовият експерт и бивш депутат Мика Зайкова заяви, че ни очаква сериозен ръст на инфлацията. По думите й през 2022 г. тя може да стане двуцифрена.

„Инфлацията е по-голямата заплаха от пандемията. Тя не е временно явление. Макар че някои колеги си мислят, че в следващите няколко месеца нещата ще се успокоят, за съжаление няма да стане. България има допълнителни проблеми – състоянието на топлофикация и мораториумът. Той не решава проблеми, а само ги отлага”, смята Зайкова.

Бизнесът догодина: Висока инфлация, увеличения на заплати или фалити?

Според социалния експерт и бившия социален министър Иван Нейков инфлацията ще бъде по-висока през първите три месеца от новата година, а след това ни очаква спад. 

„Част от проблема е, че бяхме позабравили какво е инфлация. Не смятам, че това е най-сериозният проблем в социалната сфера. Вече се забелязва спад в цената на петрола заради намаленото потребление. Мисля, че след първото тримесечие на новата година инфлацията ще тръгне надолу. Социалната сфера не генерира инфлация. Тя трябва да създава инструменти, с които да се помага на хората. Важно е да бъде решено на кого и как да бъде помогнато", обясни той.

Мика Зайкова бе категорична, че България е единствената страна в ЕС, чиято минимална работна заплата е под 400 евро. По думите й доходите изостават предвид поскъпването на живота.

„Не знам колко време трябва да мине, за да разберем, че минималната работна заплата трябва да бъде определяна не от волята на един министър, а от принципи”, смята Нейков.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.