Основната причина е събирането с много хора по време на празниците, смята д-р Тодор Тодоров

Отчита се увеличение на заразените с COVID-19 деца. Това каза в ефира на „Социална мрежа” педатърът д-р Тодор Тодоров. По думите му основната причина за тревожната статистика е събирането с много хора по празниците.

„Това не е изненадващо, не е ясно обаче кой щам е доминиращ- Омикрон или Делта. Симптомите са неразличими от тези на обикновена настинка- започва с хрема, болки в гърлото и кашлица. Протича сравнително леко, но притеснителен е големият брой на случаите. Именно това ще определи натоварването върху здравната ни система, а не силата на протичане на вируса”, обясни той.

Специалистът предупреди, че се наблюдават и усложнения сред децата след прекаран COVID.

„Регистрирани са случаи на синдрома на „Кавазаки”-добре познат на българските лекари. Лечим е, важна е диагностиката”, добави още той.

Д-р Тодор Тодоров коментира още, че сред семействата, които лекува, няма желаещи да ваксинират децата си.

88% от учениците се върнаха в клас след коледната ваканция

„Усеща се и една умора от спазването на противоепидемичните мерки. Дори хора, които доскоро спазваха ограниченията, вече не го правят”, добави педиатърът.

Според него за достоверността на бързите тестове сред децата категорична може да бъде единствено статистика за изминал период от време.

Тодоров добави още, че освен COVID в момента сред децата циркулират и други вируси като розеолата, засягащи кърмачета в най-ранна възраст.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.