„Време е вече и политиците да се притеснят, подценяват ваксинацията”, заяви той

„COVID-19 нанесе непоправими щети на здравната система, мина през нея като тир”. Това заяви в „Карай направо” проф. Илко Гетов, представител на България в Европейска агенция по лекарствата.

„Експертите отдавна се притесняваме от това, което ни очаква. Крайно време е вече и политиците да се притеснят – подценяват ваксинацията, а ползата от нея е неоспорима”, категоричен бе професорът.

Той потвърди, че новият вариант на коронавируса - Омикрон, преминава по-леко, но е значително по-заразен от Делта варианта. Проф. Гетов призова още при първи симптоми – дразнене в гърлото, умора и отпадналост, хората да останат вкъщи и да си направят тест.

„В момента, в който един човек се почувства уморен, спи зле, има драскане в гърлото и носоглътката, е хубаво да си остане вкъщи, да си направи тест, за да спрем разпространението на вируса”, поясни той.

При Омикрон симптомите се развиват в рамките на 3-4 дни, а при сезонния грип всичко се случва за ден, уточни представителят ни в ЕМА.

По повод поставянето на бустерни дози от ваксините срещу COVID-19, той препоръча:

„Ако имате първа игла от векторна ваксина – тази на AstraZeneca, бустерната доза трябва да е от информационна РНК ваксина – Pfizer или Moderna. Ако пък имате две дози от РНК ваксините и са минали повече от три месеца от последната игла – можете вече да си сложите бустер от същия препарат. Хубаво е това да стане от три до шест месеца след пълен ваксинационен цикъл. При децата все още не се разрешава поставяне на бустерна доза”.

„Трябва да продължат мерките, но не да въвеждаме нов локдаун, а да спазваме настоящите противоепидемични правила – носене на маски, ограничени социални контакти, често проветряване на помещенията и регулярна дезинфекция”, смята проф. Гетов.

„България очаква доставка на 50 000 дози от перорални лекарства срещу COVID-19 с общоевропейски договор, но те са на различен етап от разрешаване за употреба в ЕС. Тези лекарства е слабо вероятно да ги има в аптеките. Очаква се да ги получим след месец март. Те се приемат в първите дни на заразяване”, уточни професорът.

Той обясни, че има няколко варианта за тяхното разпространение – първият е да ги има в COVID центровете и при личните лекари. Друг вариант е да са налични в регионалните здравни инспекции и в болниците.

СЗО: Омикрон няма да е последният вариант на коронавируса

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.