В столицата тече мащабна кампания за подмяна на отоплителните уреди

Днес София се събужда със сравнително чист въздух. В последната седмица обаче се наблюдаваха завишени стойности. От Общината обясняват, че превишенията са предимно през зимния отоплителен сезон и се дължат на отоплението.

„За последното денонощие нямаме регистрирани превишения от автоматичните измервателни станции. Всеки може да се запознае с информацията на сайта на Столична община”, обясни Теодора Полимерова от Столичната община.

На таблата в столицата, показващи качеството на въздуха, тя уточни, че се визуализират измерените средночасови стойности. „Те обаче не бива да се сравняват със средноденонощната норма, която е 50 микрограма за едно денонощие и не бива да бъде превишавана 35 пъти в годината”, допълни Полимерова.

Тя обясни, че Общината е започнала най-мащабната програма за модернизиране на отоплението на гражданите. Подменят се старите отоплителни устройства с високоефективни на газ, пелети и електричество.

„Вече сме подменили 1 000 уреда през миналата година. През настоящата планираме да подменим около 5 000. Започваме и доставките на климатиците, които са най-много”, уточни Полимерова.

От столицата към Русе. Месните казват, че колкото е хубав градът, толкова му е мръсен въздухът. Недоволството в крайдунавския град расте. За последните 14 дни автоматичната станция, която измерва чистотата на въздуха, е регистрирала пет дни, в които е имало превишения на фините прахови частици.

„Русе е един мръсен град. През зимата имаме проблеми с битовото отопление, а през цялата година с химическите замърсявания. Затова и министър Борислав Сандов дойде в града, защото тук има сериозни проблеми”, коментира екоактивистът Иван Белчев.

Той посочи, че към общината са дадени предложения, свързани с почистването на града, с колите от градския транспорт. „Съветът по екология ще бъде още един лост за гражданите да могат да участват пряко с действия”, уточни Белчев.

Репортери: Наталия Йорданова, Асен Манасиев

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.