Това обяви изпълнителният директор на компанията Николай Павлов

„Във вторник ще внесем заявление в КЕВР, в което ще прогнозираме намаление на цената на природния газ. Тази цена ще е с поне минус 12-13 процента”.  Това заяви в студиото на „Здравей, България” изпълнителният  директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

„Изпратихме писмо до МС и до Министерство на енергетиката на 31 декември, в което упоменахме каква се очаква да бъде цената на газа за февруари и март и каква ще е ликвидната дупка, която ще се появи в резултат на мораториума. Така че – ние предупреждаваме съвсем навреме”, подчерта той.

Рамадан Аталай: Новото правителство няма визия за развитието на енергетиката

По думите му „Булгаргаз” прави всичко възможно, за да може българският потребител да има възможно най-ниската цена на газа. „Нека обаче не забравяме, че тази суровина е вносна и цената й се образува по борсови цени. Следваме начина на ценообразуване, който е утвърден  от КЕВР и няма как да фалшифицираме нещо”, категоричен е Павлов. И допълни: „Съгласно Закона за енергетика ние даваме прогнозна цена за газа за месец напред”. 

„Настоящият Борд на директорите на „Булгаргаз” е назначен след конкурс от служебното правителство през месец юли миналата година. Всеки един от членовете е защитил своята концепция, спечелил е конкурса и в момента е в Съвета на директорите. Самият аз работя в компанията от 2015 година”. Така отговори на нападките, отправени към дружеството, а именно, че „хора на ГЕРБ саботират дейността му”, посочи Павлов.

Панев: Искаме отстраняване на директора на "Булгаргаз"

„Ако погледнете резултатите на дружеството от 2015 година ще видите, че от „компания мъртвец” в момента сме основен крепител на целия газов и енергиен сектор. Работим в условията на безпрецедентна енергийна криза в Европа, където цените са изключително високи”, допълни той.

Според експерти, в момента потребителите на газ плащат най-много.

„Ще ви дам пример с един двустаен панелен апартамент, в който ако се отопляват на газ при сегашното увеличение с 30 процента, плащането е около 350 лева на месец”. Това изчисли за NOVA енергийният експерт Еленко Божков.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.