Над 200 хиляди души от Македония имат българско самосъзнание, смята доц. Спас Ташев

Жална й майка на България ако в ЕС влезе РСМ каквато е днес. Това заяви в ефира на "Денят на живо" проф. Кирил Топалов, член на смесената комисия. По думите му има опасност Скопие да се окаже Троянският кон на Москва в НАТО и ЕС. 

"Това ще се случи, ако не се предприемат някакви реформи от тяхна страна. Москва отдавна има добри позиции в Скопие и Белград", допълни той. 

Той коментира още, че условието кога да стане записване на българите в конституцията като един от народните в РСМ е нагло действие. 

Президентът свика КСНС

"Зад такова вписване се крие опасност, след като влязат в ЕС да поискат и да търсят съдействие за признаване на македонско малцинство в България. Проблемът е сложен и двустранен. Но този въпрос ще се реши на втори план. На първи трябва да се погледне върху езика на омразата, на проблема с учебниците в Македония, на определенията към българите за фашисти и варвари", обясни още той. 

Според проф. Топалов темата за териториалните претенции е прекалено експониране от наша страна. Идеята за реципрочност на малцинствата също не е работеща за Скопие.

Свикването на КСНС по темата за Македония е закъсняло. Това мнение изрази доц. Спас Ташев от Института за изследване на обществата и човека към БАН . По думите му на политическата сцена се появиха нови играчи,  които също трябва да вземат отношение по иначе отдавнашния дебат. 

ПРЕДИ КСНС ПРИ ПРЕЗИДЕНТА: Ще има ли обрат в позицията ни за Северна Македония

"Трябва да се чуят всички мнения и да не се взима прибързано решение. Очевидно се нуждаем от задълбочен анализ, който ясно да отразява българския национален интерес оо темата. Всяко непремерено действие по Македонския въпрос ще рефлектира на националната ни сигурност. Кирил Петков трябва да се съобрази с коалиционния баланс. Проблемът на България е, че дълго време нямаше послания, които да звучат модерно, а се затъваше с исторически спорове. Днешното заседание се надявам да е надграждане на предходните такива по темата. От македонска страна няма съществена промяна. Няма акт на правителството, който да се разграничава от тоталитарното им минало. Усеща се и крещящото нарушаване на човешките права в Македония", обясни той. 

Според доц. Ташев има необходимост и от промяна в конституцията на Македония преди приемането й в ЕС и НАТО да стане факт. 

"Не е невъзможно да се впишат българите в конституцията, за да имат равни права с македонците. Това обаче не означава приемане на българите като малцинствена група. Винаги в миналото, когато се говори за македонския народ, се визира, че той е част от общност на отделни групи, сред които първи са българите. Сега се усеща натиск да не се записват лица като българи, на някои бяха искани и документи, с които да докажат, че са българи. Над 200 000 в Северна Македония имат българско самосъзнание", коментира още той. 

Повече по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.