"Проблемът дойде от непрофесионалното смесване на две системи", посочва Иван Нейков

„Проблемът с пенсиите дойде от непрофесионалното смесване на две системи. Пенсията – това е социално осигуряване. COVID  добавката – това е социално подпомагане. Това са две съвършено различни системи. Така, когато беше дадена тази добавка на пенсионерите – само заради статута им на такива – хората останаха с впечатлението, че им се увеличават пенсиите. А това не беше така”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” бившият министър на труда и социалната политика Иван Нейков.

Шефът на НОИ: Половината пенсионери са получили по-ниска пенсия през януари

По думите му проблемът ще се задълбочи. „Когато добавката отпадне в средата на годината – тогава хората ще заплачат отново, че им е намалена пенсията. Което реално не е така. Проблемът ще се задълбочи. Трябва да се направи нещо. Давам си сметка, че това е тежко управленско решение, но трябва да се каже на хората – „Спираме универсалната добавка. Ще даваме помощ – ако трябва повече от тези 60 лева, на нуждаещите се. Тази добавка трябва да спре възможно най-скоро. Колкото по-дълго един човек я получава – толкова свиква с нея”, подчерта Нейков. 

Василев: Финансовият ресурс за компенсиране на пенсионерите е наличен

„Реално хората не са получили по-ниска пенсия. Разминаването се получава от намаляването на COVID  добавката. Друг е въпросът, че не беше особено справедливо и тези с ниска пенсия, и тези с най-високата – да получават еднаква универсална добавка. Това не беше социално справедливо към нуждаещите се”, категоричен е експертът.

Целия разговор гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.