По NOVA той коментира новия план на властта за борба със заразата

Сериозните мерки, свързани с коронавируса, ще започнат, когато има 80% запълняемост на интензивните легла. Това обяви премиерът Кирил Петков в ефира на NOVA. Той направи коментар относно новия план на властта за борба с COVID-19.  

„Планът беше изготвен от министерството и на днешното оперативно заседание на Министерския съвет беше обсъден в детайли. Той е функция изцяло на процента запълняемост на интензивните легла. Това е най-крехката част от здравната ни система в една пандемична вълна. Тези легла не могат да се увеличават бързо”, уточни премиерът.

Министър-председателят посочи, че оттук нататък мерките и кризата ще се управляват на база на процента запълняемост на интензивните легла. „Когато се запълнят интензивните легла, ако няма капацитет, рискуваме здравето и живота на хората. Планът ще управлява това най-критично звено”, разясни той.

Петков допълни още: „Ще затваряме потенциално икономиката и училищата, само когато има риск хората да нямат достъп до интензивните легла в болниците. Приоритизираме много учениците, защото вярваме, че освен икономиката, нашите деца трябва да ходят на училище физически”.

Той посочи, че в момента проблем е броят на интензивните легла. „Там ще има четири етапа - запълняемост на 50%, 60%, 70% и 80%. Когато в дадена област се стигне на 80% - това вече дава истинската критичност, че ще има риск за хората да нямат достъп до тях. Сериозните мерки започват на 80% от запълняемостта на интензивните легла. По-леките - на 70%”, разясни плана Петков.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.