Това заяви премиерът в ефира на NOVA

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров е с отнет достъп до класифицирана информация от днес. Товa каза премиерът Кирил Петков в ефира на NOVA. 

„Днес ДАНС ме уведоми, че са отнели достъпа до класифицирана информация до ниво „Строго секретно” на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Разрешението е отнето в хода на осъществен контрол за надеждност след придобити данни, оказващи влияние върху неговата надеждност”, коментира министър-председателят. 

Сотир Цацаров подава оставка

Решението е на база събиране на данни за сериозен период от време, уточни Петков. „Не знам дали Цацаров е предполагал, че това ще се случи днес и дали е свързано с неговата оставка вчера, но се надявам, че тези две неща не са свързани”, коментира още той. 

Премиерът посочи, че не е имал разговор с Цацаров след решението за отнемане на достъпа. „Просто бях уведомен. Искам да приветствам ДАНС и всички български служби за сигурност. Това показва, че няма да има човек, който да се чувства над закона”, категоричен е Петков. Според него това е истинската промяна, която вече започва да се случва.

Петков за Гешев: Явно декларацията не му харесва, но промяната идва

 

 

Петков посочи, че приветства декларацията на управляващата коалиция, изчетена в парламента, относно Иван Гешев. „Тя съвпада с общото виждане на много от българите, че в момента нямаме работеща прокуратура. Както и в миналото КПКОНПИ като орган за борба с корупцията явно не си е свършила работата”, допълни министър-председателят.

По-късно Цацаров излезе с официална позиция. В нея председателят на КПКОНПИ обяснява, че отнетият му достъп до класифицирана информация е вследствие на „продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на ДАНС от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков”. Цацаров се заканва да обжалва решението. Шефът на КПКОНПИ обяснява, че ще продължи да изпълнява задълженията си до приемане на оставката му, която ще подаде следващата седмица.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.