74% от интензивните легла в столицата са заети

В столицата има общо 1878 болнични легла предвидени за пациенто с COVID. От тях за интензивна помощ са 290. В момента са заети 216, което означава, че 74% от съществуващите интензивните легла се използват. За първите две седмици от тази година  в столичната спешна помощ са получили 6699 сигнала, 1119 от тях за COVID. Като в 90 случая е ставало дума за деца с положителен тест или със симптоми на коронавирусна инфекция. През последните дни броят на заразените се покачва. Все повече стават и сигналите за COVID- 19 , подадени на телефон 112. В последния работен ден миналата седмица в Спешна помощ в София за едно денонощие са получили 325 сигнала. 44 от тях за коронавурис. За сравнение този петък сигналите са били по-малко - 318, случаите за  COVID -19  обаче повече - 69. 

Покачването в броя на заболелите се усеща и в столичната спешна помощ. През изминалите дни  на телефон 112 постъпват все повече сигнали за хора с доказан коронавирус или пък със съмнения за такъв. По думите на доктор Ина Детелинова сериозна разлика в симптоматиката на пациентите сега, и при предходните вълни – няма. Независимо от щамовете.

"Като симптоматиката повечето неща се припокриват. И като болки в гърлото, кашлица, пневмонията", обяснява тя. Засега казва, д-р Детелинова, ситуацията е сравнително спокойна. И  не се налага на спешните екипи да обикалят от болница на болница.

"За щастие сега с напредването на поредната вълна все още не се случва да ни връщат от болница в болница, но занапред вероятно се очаква отново", допълва тя. 

 "Има известно запълване на легловата база, но намираме свободни легла за всички пациенти които се нуждаят от спешна помощ", коментира медицинската сестра в ЦСМП Нели Дойчинова. 

За заетостта на леглата, следят в координационната централа на Спешна помощ. Към този момент цифрите показват,  че в почти всички болници има свободни легла за леки случаи. В по-малко от половината болници обаче има  и свободни интензивни легла.

Общопрактикуващи лекари алармират за опасност от липса на медици заради Омикрон (ОБЗОР)

Иначе - още от началото на ваксинацията у нас, мобилни екипи на спешна помощ – помагат за имунизацията. За да са още по- ефективни в борбата с COVID- 19, от последните дни на миналата година в централата на Бърза помощ разкриват и ваксинационен пункт.

"Нашият пункт работи всеки ден от 9 до 18 часа. Oт 26ти декември до днешна дата имаме над 1400 пациенти преминали. Спокойно върви ваксинацията при нас, нямаме големи опашки и приканваме всеки, които иска да се ваксинира", казва Румен Христов от ЦСМП. 

 Сега медиците от Спешна помощ чакат пика на новата вълна със страх. Защото понякога въпреки усилията им, не успяват да спасят. И губят и пациенти.

"Аз имам починал пациент в линейката поради това че го транспортирахме в четири болници. беше за интензивно легло. 41-годишен млад мъж", добавят медици. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.