Сърбинът отлетя за Дубай

Новак Джокович бе депортиран от Австралия. Световният №1 в мъжкия тенис напусна официално страната. Сърбинът се качи на самолет и в 13:30 часа българско време отлетя към Дубай. От там се очаква да се прекачи за полет към Европа, информира Gong.

По-рано Джокович загуби делото в опит да избегне депортация от Австралия. Федералният съд взе единодушно решение да отхвърли обжалването му, за да остане в страната и да защитава титлата си от Australian Open. Джокович ще трябва да заплати и всички разноски по делото.

Джокович загуби делото, ще бъде депортиран

Решението на Федералния съд на Австралия е взето единодушно. За кратко напрежението се покачи, след като съдът прекрати временно заседанието си, за да обмисли решението. В крайна сметка сърбинът няма да вземе участие в Откритото първенство на Австралия, което започва след броени часове в Мелбърн. Пред сградата на съда, реакциите бяха разнопосочни – едни смятат, че решението на съда е правилно, други – не.

В изявление до медиите Джокович заяви, че е изключително разочарован от решението на съда, но ще го уважи и ще сътрудничи на властите във връзка с напускането му на страната. Сръбският тенисист се отправи към летището в Мелбърн броени часове след решението. Той и екипът му бяха придружени от федерални агенти от бизнес салона до терминала.

В мотивите си пред съда, министърът по въпросите на миграцията Алекс Хоук твърди, че присъствието на Джокович в страната може да представлява риск за общественото здраве. Така световният №1 в мъжкия тенис няма да може да се бори за рекордната 21-а титла от Големия шлем.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.