Главният изпълнителен директор на "Виваком" коментира и инвестициите на компанията

Бързата и качествена свързаност, първата 10 GIGA мрежа в страната, цените и инвестициите, очакванията на клиентите и бъдещите планове на компанията - всички тези теми коментира новият главен изпълнителен директор на "Виваком" Николай Андреев в интервю за "24 часа".

- Г-н Андреев, неотдавна “Виваком” обяви, че има най-голямата 5G мрежа в страната, а според данните от Speedtest на Ookla вашата мрежа е определена и като най-бързата в България. Най-бърза или най-голяма е 5G мрежата на “Виваком”?

- Точният отговор e - и двете. Нашата 5G мрежа е най-бързата* и най-голямата** в България. “Виваком” спечели престижното отличие за най-бързата 5G мрежа в България според резултатите от Speedtest Intelligence® на Ookla®, а както знаете, това е международно независимо проучване, прието за златния стандарт в нашия бизнес, защото се базира на реални тестове на потребители. Именно те определят 5G мрежата на “Виваком” като най-бързата в България със Speed ScoreTM*** от 417,27.

Подобно безспорно признание на нашите усилия няма как да не ни накара да се гордеем. Ние бяхме и първите, които пуснаха търговска 5G мрежа в България, като от самото начало я изграждаме така, че да не се налага да правим компромис между покритие и скорост, следвайки най-добрите и иновативни световни практики.

И резултатите са налице - към момента нашата 5G мрежа е най голямата у нас с достъп до всички населени места с над 5000 жители, което на практика означава покритие на над две трети от населението. Така можем да предложим на клиентите си най-добра и бърза свързаност, но същевременно е и голяма отговорност да поддържаме това качество на нашите услуги постоянно, навсякъде и по всяко време.

Бих искал да обърна внимание и на още нещо. В информационните потоци съм попадал на твърдения, че 5G мрежите могат да бъдат функционално различни. Затова е важно да се знае - 5G е световен стандарт за телеком индустрията и мрежите от пето поколение се различават основно по скорост и покритие, а нашата определено е най-добрата в България по тези параметри.

- Има ли интерес към новата технология и усещат ли крайните потребители реална разлика?

- Пандемията ускори процесите на дигитализация и навлизане на новите технологии в ежедневието и вече почти няма сфера от социалния живот – работа, образование, пазаруване, забавление - която да не е пряко свързана с новите технологии. Това наложи и 5G по-бързо да се превърне в стандарт, което не е технологична революция, а съвсем естествена еволюция. На първо място голямата полза от пето поколение е в увеличения капацитет на мрежите, което гарантира постоянно качество на връзката, независимо от натовареността на дадената точка и се усеща ясно драстичното увеличаване на трафика, на което сме свидетели в последните две години. А когато се върнем към нормалния живот с публични събития с голяма посещаемост от хора, ще го усетим още по-добре. Видима е разликата за крайните клиенти и при гледане на видеосъдържание, стрийминг на събития, мобилен гейминг, както и за всякакви форми на смартуправление на дома и офиса. Нашите бизнес партньори, общините и институциите, с които работим, също са наясно с многобройните предимства и възможности на новото поколение за автоматизацията на производствата, масовото въвеждане на автономни роботи и машини, развитието на изкуствен интелект, телемедицината и пр. 5G дава голям тласък и на концепцията за умен град - видеонаблюдение, интелигентно сметосъбиране, измерване на чистотата на въздуха, регулиране на транспорта, трафика и паркирането, както и редица други възможности, които довчера ни изглеждаха като научна фантастика, а днес са реалност. Някои общини в България вече въвеждат такива пилотни проекти и гражданите усещат ползите от тях. С 5G те ще станат още по-масово приложими.

На ниво държавна политика 5G е пътят към ускоряване на дигитализацията на публичния сектор, ще играе важна роля при зеления преход и намаляването на екологичния отпечатък на производствата, които в същото време ще увеличават капацитета си.

Разбира се, 5G добива смисъл за крайните клиенти тогава, когато е подкрепено от иновативни услуги и продукти и има богат асортимент от устройства във всички ценови категории. Ние вече предлагаме над 47 вида устройства във висок и среден клас, които поддържат 5G, и правим всичко, което зависи от нас - атрактивни пакети и условия за разсрочено плащане дори за 36 месеца - така че тези устройства да бъдат максимално достъпни. Надявам се, че динамиката на пазара, независимо от предизвикателствата, които наложи пандемията, ще отговори на нарастващото търсене и производителите ще предложат още много нови модели и в ниския ценови клас.

- При тази силна конкуренция в изграждане на 5G мрежи остава ли фиксираният интернет в сянката на пето поколение?

- Ни най-малко, поне за “Виваком”. Нашата голяма цел е не само да изградим най-голямата и най-бърза 5G мрежа, а да доставяме цялостно най-скоростна и качествена свързаност, което означава комбинация между мобилни и фиксирани услуги. Ние сме първите и за момента единствените на пазара, които предлагаме 10-гигабитова фиксирана мрежа**** в национален мащаб.

Тя, в съчетание с 5G, дава на потребителите достъп до възможно най-напредналата и модерна инфраструктура, за да се възползват пълноценно от всичко, което могат да ни предоставят новите технологии. Процесите по изграждането на двете мрежи са паралелни и допълващи се, като всяка от тях идва със своите специфични предимства. Така например едно семейство с 10 GIGA ще може едновременно да гледа или стриймва на едно или няколко устройства съдържание във висока резолюция (HD/8K), докато в съседната стая детето се обучава дистанционно с програми за виртуална реалност, а другото играе лайф видеоигри. При 10 GIGA имаме скорост, с която може да се изтегли 4K филм за по-малко от 30 секунди или да се стриймват около 1700 филма паралелно.

За нас е изключително важно да развиваме мобилните и фиксираните мрежи и услуги едновременно, защото само по този начин можем да предложим висококачествени и полезни смарт решения на бизнеса. Приемаме нашите корпоративни клиенти за свои партньори и B2B сегментът е много важен за нас. “Виваком” може да предложи конвергирани услуги, покриващи разнообразни нужди на бизнес партньорите ни.

Както вече казах, за да добият новите технологии реално значение за клиентите, е важно те да са в комбинация с модерни услуги. Пример в това отношение е иновативната ни платформа EON - цялостна нова концепция за забавление, която гарантира свобода и неограничен достъп до огромно по обем съдържание навсякъде, по всяко време, от всяко устройство. Интересни и показателни са резултатите - EON е най-бързо развиващата се услуга в портфолиото на “Виваком” с над 300 000 свързани устройства, с което реално промени пазара. По-важното обаче е, че EON успя за това кратко време да промени и навиците на потребителите. 40% от хората вече гледат телевизия нелинейно в сравнение със 17% за предходната година с IPTV, а 28% от тях достигат до съдържанието през мобилни устройства, което вече дава съвсем конкретен смисъл и на 5G, и на 10 GIGA мрежата ни.

- Какви са планираните инвестиции за изграждане на мрежите на “Виваком” през тази година?

- Една от нашите стратегически цели е да доставяме най-бързата свързаност в България – навсякъде, по всяко време, през всяка мрежа и от всяко устройство. Затова активно инвестираме и планираме през следващите 5 години да вложим над 1 милиард лева в изграждане на инфраструктурата на “Виваком” (вкл. 5G и 10GIGA мрежите). Вече сме покрили 240 хил. домакинства с 10GIGA, имаме 1,1 млн. домакинства с възможност за скорост 1Gbps+, а планът е в следващите 5 години да покрием 1,7 млн. домакинства. Оптичните мрежи са бъдещето на фиксирания интернет, основа за успешно изграждане на 5G, както и на цялата дигитализация в световен мащаб.

- Говорите за масова достъпност на пето поколение, но в същото време планирате увеличаване на цените към потребителите. Не смятате ли, че това ще доведе до отлив на клиенти?

- В последните дни доста се спекулира с темата, затова ще се постарая да бъда пределно ясен. Динамиката и тенденциите в ръст на цените на основните енергоносители, оборудване и услуги е очевидна и оказва негативно влияние върху всички икономически субекти. Това неминуемо води до увеличение на продажните цени не само на телекомуникационните услуги, но и на цените на множество други потребителски стоки и услуги. Ние имаме отговорност и ангажимент към нашите клиенти да продължим да доставяме високо качество на услуги и свързаност, да сме двигател на технологични иновации и заедно с това да се погрижим цените, на които предлагаме тези услуги, да не са непосилни за тях. За сравнение, докато при електрическата енергия имаме над 150% поскъпване, а очакваната инфлация само за миналата година ще е над 7% на годишна база, то нашето увеличение няма да надвишава натрупаната инфлация за 2021 година и няма да е повече от 1 лв. с ДДС за всяка услуга. Ясно съзнаваме, че телекомуникациите са гръбнак на икономиката и важен фактор за всеки аспект от живота ни, затова сме изключително внимателни и работим за намиране на оптимален баланс - това е ключът към преодоляване на предизвикателствата, пред които всички сме изправени.

- От началото на миналата година “Виваком” е собственост на United Group заедно с Нова телевизия, където вие самият години наред работите на висши мениджърски позиции, включително и като главен изпълнителен директор. Доколко вашият трансфер от “Нова” във “Виваком” е знак, че United Group търси синергия между телекомуникационния и медийния си бизнес?

- В световен мащаб синергията между медиен и телекомуникационен бизнес е в основата на модерната стратегия за развитие в нашия сектор и United Group е пример за изключително успешен регионален инвеститор, който следва този модел. Последната година показа, че формулата работи и в България, където двете индустрии взаимно се допълват, усилват ефекта и постиженията си и утвърждават лидерската си позиция на пазара.

Идвам във “Виваком”, когато компанията е във върхова форма - резултатите го доказват, което е огромна лична отговорност за мен като лидер. Благодарен съм, че съм заобиколен от добри и отдадени професионалисти и вярвам, че заедно ще успеем да надградим постигнатото. В този смисъл обстоятелството, че идвам от Нова телевизия във “Виваком” като част от стратегическото планиране на United Group, ми дава шанс да допринеса с професионалния си опит именно за синергията между двете индустрии.

Свидетели сме на интегрирането на телекомуникационни оператори и медии в световен мащаб, като телекомът функционира като канал за дистрибуция, а медията произвежда и притежава съдържанието. Това вече се случва и за мен, идвайки от медийния бизнес, е силно мотивиращо и вдъхновяващо да изведа това сътрудничество на изцяло ново, дори по-високо ниво.

CV

Николай Андреев е главен изпълнителен директор и член на УС на “Виваком” от декември 2021 г. Преди това е заемал поста главен изпълнителен директор на "Нова Броудкастинг Груп". Той управлява компанията от 2019 г., а в продължение на 10 години е неин финансов и административен директор.

Преди да стане част от екипа на "Нова Броудкастинг Груп", е бил финансов директор и директор “Връзки с инвеститорите” в “Девин” АД. Заемал е различни финансови позиции за България и страните от Централна и Южна Европа в международната корпорация "Юниливър". Бил е изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на “Екопак България” АД, както и член на Съвета на директорите на “Екором Амбалаж” АД – Румъния. През 2014 г. печели отличието “Най-добър финансов директор” на годишната церемония на Форума на финансовите директори на EY и Forbes. Магистър е по финанси от УНСС.

* Според анализ на Ookla®, основан на данните от Speedtest Intelligence® за 01.07.-31.12. 2021, валидни само за най-бързата 5G мрежа. Търговските марки на Ookla се използват с разрешение. Повече на vivacom.bg

** Най-голямо покритие на 5G мрежа след сравнение по публично достъпна информация към 07.01.22 за покритието на операторите по брой населени места и курорти. Повече на vivacom.bg.

*** Speed ScoreTM включва измерване на скоростта на изтегляне (download) и качване (upload) на победителя в България, за да оцени достигнатите скорости в мрежата.

**** Скорости до 10 Gbps в части от София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна. За техническа възможност и повече информация – vivacom.bg