Правосъдният министър, шефът на кабинета Лена Бориславова и омбудсманът Диана Ковачева участваха в дискусия по темата

„Домашното насилие е изключително тежък проблем, както в световен план, така и за българското общество, който често остава в рамките на семейството. Изострянето на този проблем, особено в условията на пандемията, поставя въпроса за решаването му на приоритетно място. Затова спешно ще се търси консенсус по спорните въпроси в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие в рамките на работна група с участието на народни представители от всички парламентарно представени групи”. Това заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова по време на работна среща с широк кръг експерти от държавни институции и НПО, участвали в изготвянето на текстовете. В дискусията взеха участие още Лена Бориславова - началник на кабинета на министър-председателя Кирил Петков, омбудсманът Диана Ковачева, заместник-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев. На срещата бяха поканени и представители на неправителствени организации.

Жена е с опасност за живота след побой, задържан е съпругът й

Началникът на кабинета на министър-председателя Лена Бориславова заяви, че борбата с домашното насилие е кауза, зад която застават премиерът Кирил Петков и целият му кабинет. Тя допълни, че ще бъде определен вицепремиерът, който ще отговаря по темата.

„Въпрос на политически кураж е да се отвори тази толкова важна тема в началото на мандата на това правителство“, заяви омбудсманът Диана Ковачева. Тя припомни, че под егидата на омбудсмана миналата година бе проведена онлайн дискусия по законопроекта, в която участваха над 100 души.

Участниците в срещата изразиха готовност за продължаването на работата по ключовите въпроси, поставени в рамките на обществените консултации до намирането на съгласие по противоположните мнения и предложения за промени в Закона за защита от домашното насилие.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: МС