Част от тях могат да предизвикат инфекции

Руски учени откриха повече от 20 вида микроорганизми по вътрешната повърхност на блока "Заря" на международната космическа станция (МКС) след няколкогодишни изследвания, съобщи ТАСС. Сред тях има потенциално патогенни бактерии и плесени.

Модулът е екологична ниша, в която живеят бактерии и микроскопични форми на гъби. Като основно местообитание те използват декоративните и конструкционните материали.
За изследването на Института по медико-биологически проблеми към Руската академия на науките са взети проби от МКС, които са доставени на Земята. За три години са взети повече от 200 проби. В 34 процента от тях са открити бактерии, а в 3 процента - гъбички.

Космическите туристи се завърнаха на Земята след 12 дни в орбита

"При 5 процента от пробите с наличие на бактериална микрофлора и 100 процента от пробите с наличие на гъбична микрофлора има превишаване на стандартния показател", уточняват от института.

Учените са открили по-специално грам-положителни коки, спорообразуващи бактерии, грам-отрицателни аеробни или факултативни аеробни бактерии. Сред тях са Staphylococcus aureus, Streptococcus sp., които могат да предизвикат инфекции и спорообразуващи бацили. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА