Разумни са исканията на бизнеса за компенсации, допълни той

Няма да подстрекаваме енергийни бунтове, но трябва да се търси решение.  Това каза в ефира на „Денят на живо” зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Румен Христов. По думите му са разумни исканията на бранша за компенсации.

„Не става дума за помощи от държавата, а свръхкомпенсациите, натрупани в електроразпределителните дружества да бъдат насочени към бизнеса. Разумно е предложението това да е в рамките на 75%. Ние направихме нашето предложение по темата, тъй като такова нямаше нито от МС, нито от управляващите. Сметките се трупат, а компенсации няма. Така бизнесът е изправен или пред фалити, или към начисляване на разходите към цената на продуктите си, което пък покачва инфлацията”, обясни той.

Държавата и бизнесът се споразумяха за по-високи компенсации заради цените на тока

Христов коментира още, че повечето европейски страни успяха да намерят механизми да се справят с проблема, компенсирайки бизнесите си.

„България е най-енергоемката икономика в ЕС и последна по конкурентоспособност. Мораториумът беше глътка въздух, но редица важни неща трябва да се решат. Важно е да има дефиниция и яснота, по която да се определят енергийно бедните. Не всички са такива”, добави той. 

Прогнозите са, че цената, която ще предложи регулаторът след падане на мораториума ще бъде поносима за потребителите, смята още зам.-председателят.

Румен Христов обърна внимание, че високите нива на инфлация не само правят родната икономика неконкурентоспособна, но и нарушават критериите за присъединяване към еврозоната.

„Има сериозна опасност Хърватия да ни изпревари”, допълни той.

Във връзка с идеите за съдебна реформа Румен Христов уточни, че ГЕРБ-СДС са склонни да ги обсъдят, след като обаче те станат ясни.

„Склонни сме на разговори, дори на такива за промяна в конституцията, но нека бъдат внесени и да ги видим. Фиксацията обаче само и единствено върху съдебната система пречи на управляващите да решават злободневни проблеми”, каза още той.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.