Той бе посрещнат от Буяр Османи

Министър-председателят Кирил Петков пристигна в Скопие. На летището българският премиер бе посрещнат от министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи. Официалната церемония по посрещането се проведе в Министерския съвет на Република Северна Македония, където Петков се срещна с новия министър-председател на страната Димитър Ковачевски.

Част от българската делегация в Скопие са и министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Посещението на премиера в Република Северна Македония е ясен знак за решимостта на българското правителство да започне нов диалог със Скопие и да бъдат очертани следващите стъпки, които двете страни да предприемат за решаване на отворените двустранни въпроси, отбелязват от правителствената пресслужба. Едно от първите публично заявени намерения на Петков като министър-председател бе именно да се срещне с новия премиер на Република Северна Македония веднага след встъпването му в длъжност, за да бъдат уточнени работните групи и да се създадат условия за тяхната активна работа в следващите месеци.

Премиерът Кирил Петков пристигна в Скопие, воден от разбирането, че политиката следва да служи на гражданите и чрез нея да се намират пътища за решаване на отворените въпроси, посочват още от правителствената пресслужба. Министър-председателят вече многократно подчерта в свои публични изяви, че е от голямо значение реториката по темата да бъде обърната, като се наблегне върху позитивите от добросъседството и непосредствените ползи за гражданите на Република България и на Република Северна Македония от задълбочаването на двустранното сътрудничество.

Вицепремиерът на РСМ: Визитата на Петков е добър сигнал за начало на нов процес

Екипът на NOVA успя да размени няколко думи с Петков непосредствено преди кацането на правителствения самолет. „Бързи резултати. Динамика в разговорите и набелязване на дати и формати на групите, за да може още от следващата седмица да започнат разговорите. Няма време за губене. Всяка седмица се случва нещо”, заяви Петков в неформален разговор за NOVA.

Става дума за вече обявените 5 работни групи, в рамките на които двете държави да обсъдят въпроси и да намерят допирни точки в няколко сфери: икономика, култура, инфраструктура, европейска интеграция и история.

Министър-председателят вече обяви, че предлага нов подход в комуникацията със съседна Република Северна Македония, според който историята да не е единственият комуникационен канал. „Разговори за бъдещето” - така пък Димитър Ковачевски описа предстоящите срещи с българския премиер.

Източници на NOVA: Администрацията на Байдън не обмисля санкции срещу България

Любопитно е, че и двамата министър-председатели са възпитаници на Харвард. Припомням, че през ноември 2020 г. София блокира и наложи вето на рамката за преговори със Скопие, която е задължително условие за начало на преговорите, с аргумент, че страната не изпълнява Договора за добросъседство между България и Република Северна Македония от 2017 г.

Позицията беше препотвърдена само преди седмица на Консултативния съвет за националана сигурност, който се проведе при държавния глава, заедно с представителите на кабинета и представители на всички партии в Народното събрание. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.