По думите му това не се е случвало от 30 години насам

„През последните 30 години не се е случвало български държавник да не сведе глава пред гроба на Гоце Делчев в църквата "Св. Спас" в Северна Македония, за което категорично се дължи обяснение”. Това заяви в сутрешния блок „Здравей, България” журналистът Любчо Нешков в коментар за визитата на премиера Кирил Петков в Скопие.

По отношение на съкратения химн по време на официалната част от посещението на Петков в РСМ, Нешков заяви, че такъв протокол съществува при подобно посещение.

Петков от Скопие: За няколко дни постигнахме повече, отколкото за последните 2 години

Работните групи, според него, са заложени в Договора от 2017 г. и създаването им не гарантира присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз. „Притеснително обаче е изказване на президента на РСМ - Стево Пендаровски от тази нощ, че в България има македонско малцинство", твърди още журналистът.

Според историка проф. Христо Матанов гвардейците гледали с омраза Кирил Петков по време на визитата му вчера.

„Остава впечатление, че болезнените теми се замитат под килима, а акцентът беше поставен върху технологичните проблеми – жп линия, авиолиния и пр.”, смята проф. Матанов.

„Северна Македония разчита на лоби в ЕС и САЩ, за да смачка България и тя да отстъпи по важните и спорни въпроси”, каза още професорът. Но според Любчо Нешков този лобизъм няма да реши проблемите.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.