Снимките са от космическия телескоп "Хъбъл"

На снимка от космическия телескоп "Хъбъл" астрономите са видели мост от горещ газ, който свързва черна дупка в центъра на галактиката джудже Henize 2-10 и близкия регион на звездообразуване. Данните за скоростта на изтичане на газ от черната дупка и възрастта на звездите показват причинно-следствена връзка между двете. Резултатите са публикувани в списание „Nature“.

Черните дупки обикновено се представят като чудовища във Вселената, които разкъсват приближаващите се звезди и поглъщат тяхната материя. Данните от телескопа "Хъбъл" показват черната дупка в центъра на галактиката Henize 2-10 в нова светлина. Тя не потиска, а стимулира образуването на звезди около нея. Снимките от „Хъбъл“ и спектроскопските резултати показват изтичане на газ от черната дупка към района, където се раждат ярките звезди.

Галактиката джудже Henize 2-10 се намира на около 30 милиона светлинни години от нас, в южното съзвездие Пиксид. В него има около десет пъти по-малко звезди от Млечния път, а в центъра му се намира масивна черна дупка. Тази малка галактика е в центъра на вниманието на астрономите от десетилетие насам заради дебата за възможността за съществуването на масивни черни дупки в непропорционално малки галактики.

Изображението на централната област на галактиката джудже Henize 2-10 с формиране на звезди показва изтичане или мост от горещ газ, който свързва масивната черна дупка на галактиката с област на формиране на звезди, намираща се на 230 светлинни години.

Учените смятат, че преди няколко милиона години поток от горещ газ се е блъснал в плътен газов облак и се е разпространил "като вода от маркуч, попаднал в купчина кал". Сега струпванията на млади звезди се подреждат перпендикулярно на потока, маркирайки пътя на неговото разпространение. Данните показват, че газовият поток се е движил със скорост около 1,6 милиона километра в час.

"Henize 2-10 е достатъчно близо, на разстояние от само 30 милиона светлинни години, за да може „Хъбъл“ много ясно да регистрира както изображения, така и спектроскопични доказателства за изтичането на потока от черната дупка. Изненадата беше, че вместо да потиска образуването на звезди, черната дупка провокира раждането на нови звезди", казва Закари Шуте, водещ автор на изследването.

Авторите посочват, че в по-големите галактики обикновено се наблюдава обратният ефект - материалът, попадащ върху черна дупка, се поглъща от околните магнитни полета, образувайки пламтящи струи плазма - струи, движещи се със скорост, близка до тази на светлината. Газовите облаци по пътя на струите се нагряват над границата, на която могат да се образуват звезди. Но в случая с по-малката черна дупка в Henize 2-10 газът е достатъчно сгъстен, за да предизвика образуване на нови звезди. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС