Окончателното решение ще бъде взето утре в пленарна зала

Бюджетната комисия потвърди на второ четене удължаването на срока на прилагане на стария бюджет, предаде БГНЕС.

Окончателното решение ще бъде взето утре в пленарна зала.

Удължаването на прилагането на бюджета за 2021 г. се налага, тъй като този за тази година не е готов все още, а бюджетната година по закон започна от 1 януари.

Бюджетната комисия реши COVID добавките за пенсионерите да са несеквестируеми

Със законопроекта се удължава действието на плащания, размери и квоти, които се запазват на нивата от 2021 г. Такива са например минималният размер на основната заплата за най-ниската длъжност, базата за определяне на размера на основното месечно възнаграждение, максималният размер на държавните парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията.

Сред обхвата на законопроекта попадат още максималният размер на присъдената издръжка по Семейния кодекс и други.

Депутатите решиха още до 31 март 2022 г. да не се заплаща такса за ползвана асистентска подкрепа. Таксата за ползване на услуга, заплатена в период от 1 януари 2022 г. до обнародването на този закон, се възстановява служебно. Народните представители от комисията одобриха и предложението на омбудсмана COVID добавките за пенсионерите да са несеквестируеми.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.