Вижте какви са обичаите на днешния празник

На 21 януари се празнува Денят на родилната помощ, известен още като Бабинден (по стар стил, по нов празникът е на 8 януари). От 1951 година 21 януари е обявен за Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. Празник, на който общество ни отдава дължимото на всеотдайния и високоотговорен труд на акушер-гинеколозите и акушерките и почита приноса на хората, допринесли за развитието на родилната помощ в България.

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагали при раждане на младите булки и невести.

Бабите от Добринище пазят традициите за празничната новогодишна трапеза

Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.

Още преди изгрев слънце майките с деца от една- до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабата да "полеят". Обредното поливане на бабата-акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите. Всяка жена подава на бабата сапуна, полива вода да се измие и я дарява с пешкира, който е донесла. След това бабата избърсва мокрите си ръце в полите на невестите – да са плодовити и лесно да раждат. Бабата закичва невестата и с китка здравец, вързана с "мартеничка". Често при поливането бабата хвърля с шепите си вода нагоре и подскача три пъти, като изрича: "Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!".

Родно ателие пази традициите в изработката на народни носии

Вярва се, че на Бабинден водата, минала през бабините ръце, притежава пречистваща сила. На обяд булките и невестите се събират на празнично угощение в дома на бабата-акушерка. Всяка жена носи прясна погача, баница, варена или печена кокошка и бъклица с ракия или вино. Целува ръка на "бабата" и й подава подноса с храната.

По данни на националната статистика броят на акушерките в страната е 3 251, а акушер-гинеколозите са 1766. По разпределение в страната най-много практикуващи акушерки има в София – столица – 848, а най-малко има в Разград – 20.

Новородените през 2021 г. у нас са 58 393, сред тях момчетата са 29 921, а момичетата – 28 472. Най-много са новородените в столицата София – 13 168, а най-малко са във Видин – 525.

В "Социална мрежа" по NOVA NEWS АГ специалистът доц. Весела Карамишева, генетика д-р Силвия Спасова и акушерката Илияна Чикичиева споделиха опита си и дадоха  съвети за грижа по време на бременността.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС