Риск от навявания по планинските проходи в неделя

Януарският мраз на Балканите продължава и в последния ден на седмицата. Сутринта в неделя термометрите в някои райони на страната ще показват стойности до минус 8 - минус 10 градуса. Облачността ще е с временни, но краткотрайни разкъсвания, като в хода на деня ще се увеличава. Следобед и вечерта ще превалява сняг в планините, в предпланинските масиви, и тук-там из Дунавската равнина. Вятърът - със силни ледени пориви, най-осезаеми в Северозападна България. Температурите през деня - около нулата в интервала минус 3 - плюс 2 градуса



В планините - студено, ветровито със снеговалежи. В топлата част на денонощието термометрите ще се колебаят между минус 9 и минус 16 градуса. Силният вятър и снеговалежите ще създават риск от навявания и преспи по проходите.

В понеделник снеговалежите постепенно ще намаляват и ще спират. До средата на следващата седмица обаче, ще е мразовито със сутрешни температури до минус 15 градуса в традиционно студените райони, в които ранните часове са с минимална облачност. Вятърът ще отслабне чак към края на седмицата - тогава и дневните температурите ще се повишат до по-поносими стойности.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.