Посолството на САЩ в Тегусигалпа призова за спокойствие и диалог

Посолството на САЩ в Хондурас призова за спокойствие и диалог, след като депутати се сбиха в парламента на страната поради спор кой да бъде следващия председател, предаде Ройтерс/.
"Поради събитията от 21 януари, САЩ призовават всички политически актьори да останат спокойни, да водят диалог и да се въздържат от насилие и провокативни изявления", подчерта посолството. Освен това Вашингтон призовава техните поддръжници "да се изразяват мирно, като зачитат върховенството на закона".

Законодателните планове на новоизбраната президентка Сиомара Кастро понесоха удар в петък, когато 18 членове на нейната Партия на свободата и преструктурирането (Либре) си сътрудничиха с управляващата Национална партия, за да изберат председател на парламента от своята партия. Това доведе до хаос в парламента, защото гласуването наруши споразумението на Кастро с по-малката Партия "Спасител на Хондурас" (СнХ), която й помогна да спечели изборите. В замяна нейната партия трябваше да избере председател на парламента от редиците на СнХ
Кастро нарече действията на 18-те депутати "предателство" и ги изключи от партийните редици.

Освен това тя призова членове на Либре от цялата страна да се съберат днес на протест в столицата Тегусигалпа, за да попречат на избирането на съвет, който трябва да ратифицира резултатите от гласуването в петък. Освен това новоизбраната президентка заплаши, че ще откаже да положи клетва на 27 януари пред новия председател на парламента. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА