Това е един от петте одобрени проекта за финансиране

Проектът за разширение на подземното газово хранилище в Чирен ще бъде финансиран безвъзмездно със 78 млн. евро. Той е един от одобрените пет енергийни проекта и единственият от областта на природния газ, за които Европейската комисия обяви, че е постигнато съгласие сред държавите членки за финансиране по Механизма за свързване на Европа (CEF).

ЕК отбелязва важността на проекта за сигурността на доставките в региона на Югоизточна Европа, както и приноса му за прехода към чиста енергия.

САЩ: Газопроводът "Северен поток 2" няма да тръгне, ако Русия нахлуе в Украйна

Допустими за финансиране по CEF са само проекти, които са определени от ЕК за проекти от общ интерес (PCI). Разширението на ПГХ „Чирен“ неизменно е включван във всички PCI списъци от 2017 г. насам.

Проектът предвижда увеличаване на обема на активния газ и на дневния капацитет на нагнетяване и добив. Увеличаването капацитета на хранилището ще насърчи търговията с природен газ и ще подобри пазарната интеграция в Югоизточна Европа чрез стимулиране на конкуренцията и подобряване на ликвидността на газовите пазари в региона.

„Булгаргаз“: Може да предложим поевтиняване на природния газ през февруари

Според изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов наличието на достатъчен капацитет за съхранение в региона е от ключово значение за алтернативните доставчици на природен газ, особено за тези на втечнен природен газ, тъй като осигурява възможност за гъвкавост при управлението на доставките.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: "Булгартрансгаз"