Според доклада на "Трансперънси интернешънъл" за 2021-ва година България е най-корумпираната държавав в ЕС

България остава най-корумпираната държава в Европейския съюз според възприятията на хората, живеещи в нея. Това показва докладът на "Трансперънси интернешънъл" за 2021 г.

"Това подреждане на България в класацията показва устойчива позиця на страната от 10 години насам, което е последно място в Европа и близко до някои африкански страни, но проблемът е, че това е резултат от определен начин на функциониране на институциите у нас", това каза за "Твоят ден" Огнян Минчев, председател на УС на "Прозрачност без граници".

Според него именно това предполага управлението на страната чрез системна и мащабна корупция по върховете на властта.

За него това не е проблем, който се отнася само дод определени политически сили или личности, които консумират властта.

"Това е структурен феномен, който на практика се отнася заз цялостната институционална система на управление на българската държава", констатира Минчев.

Огнян Минчев смята, че това място се определя от обстоятелството, българската институционална, политическа и административна система е коструирана по начин, в който иома широки пространства за корупционни взаимодействия.

Целия разговор вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.