Инкрустации с кристали и перли преобладават в колекцията с рокли с дължина до глезена

Започна седмицата на висшата мода в Париж. Своята колекция за новия есенно-зимен сезон представи модна къща „Диор“. Ревюто се състоя в музея „Роден“.

Тоалети с изчистени линии, но украсени с бродерии - така "Диор" отдаде почит на майсторството в колекцията си висша мода, представена сред пъстър декор, също избродиран от 380 млади индийки в Бомбай за три месеца.Техниката е традиционна, но подходът е новаторски - бродерията не краси роклите, на практика те са зашити с нея, без други шевове.

"Обсебена съм от бродерията, това е нещо много лично. Аз съм италианка, част от семейството ми живее на юг, през цялото време съм гледала жени да бродират - баба ми, лелите ми, майка ми. Винаги съм била запленена. Това е език, чрез който жената може да изрази себе си", сподели Мария Грация Киури - художествен директор.

СЕДМИЦА НА МОДАТА В ПАРИЖ: Dior представи колекцията си "Обезпокоителна красота" (ВИДЕО)

Инкрустации с кристали и перли преобладават в колекцията с рокли с дължина до глезена, блестящи чорапогащници, съчетани с бодита, сака без ръкави и обувки на нисък ток.

Изобилието от блясък контрастираше с неутрални тонове, които варираха от черно до почти снежно бяло. Дизайните включват кашмирени пелерини в цвят екрю, сиви плисирани ансамбли и дълги копринени вечерни рокли, разкроени ниско в гърба.

Строгата гама изпъкваше на фона на с пищния декор в музея "Роден". Той подчертава диалога между френските и индийски майстори.

Състоя се премиерата на трилъра "Последна нощ в Сохо" (ВИДЕО)

„В тази колекция работим и с двама много важни индийски художници. Мадхви и Ману Парех. Искаше ми се наистина да създадем един празник на занаятите, които са много близки до изкуството. Затова и направихме ревюто тук , в музея Роден сред тези вековни арт произведения“, обясни Киури.

Седмицата на висшата мода в Париж продължава до 28-ми февруари, а инсталацията на "Диор" с индийски бродерии ще остане в музея „Роден“ до края на месеца.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.