Заведенията трябва да затворят не по-късно от 22 ч.

Първа вечер с ограничения за заведенията в столицата. Заради ръста на заболелите с COVID-19 противоепидемичният щаб разпореди заведения, кина и театри - от днес трябва да работят с до 50% от капацитета си и не по-късно от 22 ч.

Проверка показа, че въпреки новите мерки клиенти в заведенията след 22 ч. има. Това обаче не е изненада, тъй като от бранша единодушно обявиха, че ще бойкотират ограниченията и клубовете, и дискотеките ще останат отворени.

На този фон здравните власти засилват контрола. В столично заведение инспекторите влязоха на проверка и установиха, че то работи.

„Установихме, че не се спазва забраната на директора на СРЗИ, за което е съставен акт на управителя. Има два вида актове - съставят се на физическо или юридическо лице и в зависимост от това сумата е различна”, каза старши инспекторът в СРЗИ Христина Георгиева.

„Институциите си вършат работата и извършват проверка. Както казахме и вчера - спазваме абсолютно всичко - работим със зелени сертификати и персоналът е ваксиниран, носят се маски. Спазени са всички норми и изисквания по заповедта, с изключение на работното време”, посочи собственикът на заведения Ричард Алибегов.

Санкциите за физически лица започват от 300 лв. и стигат до 1 000 лв. От 500 лв. до 2 000 лв. са глобите за фирми.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.