Според него не е сега моментът за вдигане на максималния осигурителен доход

Предложеният Бюджет 2022 донякъде решава проблема със скока на цените. Това коментира в предаването „Здравей, България” Любомир Каримански, председател на бюджетната комисия в НС.

„Трябва да имаме предвид, че инфлацията се дължи на вноса, който се извършва в България. Инфлацията в България, за последните месеци особено, е привнесена. Разбира се има елемент, който се генерира и тук, но по-голямата причина е привнесен от Европа”, коментира Каримански.

Той отговори и на обвиненията, че многото предвидени разходи помпат инфлацията. Политическите опоненти изчисляват още, че с високите цени и сметки в държавата влиза по-голямо ДДС.

„Все пак Бюджет 2022 не е влязъл в сила. Ако се критикуват разходите, те още не са факт. Досега сме изпълнявали бюджетите на правителството „Борисов 3”. А актуализацията беше, за да може хората да живеят по-спокойно”, заяви Каримански.

Той беше попитан и за изказване на финансовия министър Асен Василев, преразказано от синдикатите, според което вина за това, че има толкова много работещи бедни имат работодателите и тяхната компетентност.

„Не знам в какъв контекст е казаното от министър Василев. Все има логика. Моята е такава - производителността на труда трябва да се повиши. Трябва да има достатъчно преквалификация в публичния сектор. Начинът, по който се работи като производителност в този сектор. В последните години дефицитът в сектор „Държавно управление” се задълбочава”, коментира Каримански. И обясни, че трябва да се обърне внимание на производителността и конкурентоспособността.

Според него не е сега моментът за увеличаване на максималния осигурителен доход. „Ще се опитам да приведа аргументи защо. Нека надделеят аргументите”, заяви Каримански.

Още гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.