Лапароскопската хирургия е широко разпространена минимално инвазивна процедура

Роботите, които помагат на лекарите да извършват операции, се превърнаха в обичайна гледка в съвременната медицина. Екип от университета "Джонс Хопкинс" обаче твърди, че робот е извършил успешно първата лапароскопска операция напълно самостоятелно - без лекар, който да го ръководи по време на процедурата.

Лапароскопската хирургия е широко разпространена минимално инвазивна процедура, при която в корема или в репродуктивната система на жената се вкарва камера в тръба, за да се провери за проблеми.

Процедурата, извършена върху прасе, е важна стъпка към напълно автономни операции на пациенти. По време на операцията роботът, наречен STAR (Smart Tissue Autonomous Robot - интелигентен тъканен автономен робот), успешно е свързал двата края на червата, съобщава "Стъди Файндс".

РОБОТИЗИРАНИ ТИРОВЕ: Камион в САЩ измина 130 километра без шофьор (ВИДЕО)

Изследователите твърдят, че STAR всъщност се е справил по-добре от истинските хирурзи, които са се отклонявали повече от идеалната линия на разрез - причинявайки повече увреждания на тъканите.

"Нашите открития показват, че можем да автоматизираме една от най-сложните и деликатни задачи в хирургията: повторното свързване на два края на черво. STAR извърши процедурата при четири животни и даде значително по-добри резултати от хората, извършващи същата процедура", каза старшият автор д-р Аксел Кригер, машинен инженер в "Джонс Хопкинс", в съобщение на университета.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БГНЕС