Отговор на този въпрос потърси Би Би Си

Възможно ли е датата и серийният номер на положителния PCR тест на Новак Джокович да са били сгрешени или манипулирани? Отговор на този въпрос потърси британската медия Би Би Си, която направи собствено прочуване.

Според експерта по дигитална сигурност Джордже Кривокапич винаги има възможност за грешка. „Но ако това е случаят, би трябвало да има лесно обяснениe. Не виждам защо държавните власти просто не биха обяснили, че това е така", посочва той. Световният номер 1 се прибра в Белград, след като беше депортиран от австралийските власти. Той пристигна в Мелбърн, за да защитава титлата си от Australian Open. Тъй като тенисистът беше без ваксина срещу COVID-19 визата му беше анулирана.

Треньорът на Джокович наруши мълчанието: Отношението към Новак беше несправедливо

Групата германски IT специалисти "Церфоршунг" и "Шпигел" обърнаха внимание на детайли в документите, представени пред съда в Австралия, и по-конкретно на тестовете на Джокович от 16 и 22 декември, направени в Белград. Оказва се, че серийният номер на първия тест, е с повече цифри от този на втория. След направено сравнение с други тестове, направени по същото време, се оказва, че съществува закономерността серийните номера да вървят във възходящ ред спрямо дните - тези, взети преди 16 декември са по-малки, а взетите след това - са по-високи, съобщава Би Би Си.

Единственото изключение според представената от британската медия  информация е положителният тест на Джокович. Ако серийният му номер се съпостави с останалите, логически следва да е бил направен между 25 и 28 декември. Известно е също така, че двата теста на тенисиста са от различни лаборатории и е възможно те да са ги удостоверили с различни кодове за потвърждение. Въпреки това в списъка от тестове, с който разполагат, има още два други, направени в лабораторията, от която е положителният тест на Джокович, като и двата следват закономерността на хронологично увеличаващите се серийни номера.

След депортацията: Джокович се завърна в родината си (ВИДЕО)

Събраните резултати от тестове са от осем различни лаборатории, съобщава Би Би Си и уточнява, че във всички серийните номера вървят във възходяща линия спрямо датата на взимане на пробата. Въпреки отправено запитване от страна на британската медия, няма получен отговор нито от здравните власти на Сърбия, нито от правителствения център по информационни технологии, нито от екипа на Джокович дали става въпрос за грешка или за манипулация.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.