По думите й вариантът не "бяга" на тестовете, но до третия ден се получава фалшиво отрицателна реакция

"Омикрон добива все по-доминантно положение – 78%, паралелно с покачване на случаите. Това са данните с две седмици назад. Вероятно в момента е около 80, дори 90%. Случаите постепенно ще започнат да намаляват, ако спазваме мерките - може би още в края на февруари". Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова за "Твоят ден".

По думите й над 90% от починалите са неваксинирани. "Намираме се в платото на пика на бурята. Пожарът гори с всички възможни сили, но с малки стъпки започва да затихва. Това е максимумът на пожара, не бива да се отпускаме", призова проф. Христова. 

Тя е категорична, че всеки по-заразен подвариант води до увеличение на заболеваемостта. "Преди седмица доказахме седем случая на втория подвариант на Омикрон. Той е с от 10 до 30% по-заразен, сочат различни публикации", коментира инфекционистът.

Тя потвърди, че децата с наднормено тегло, хронични заболявания и диабет по-лесно се заразяват с вируса.

Отново висок брой починали с COVID-19 у нас

"Омикрон не "бяга" на тестовете. Решаващият момент е кога ги правим. При първите симптоми е рано. До третия ден се получава фалшиво отрицателна реакция. Антигенните тестове позитивират по-късно от PCR, защото хващат вируса в по-голямо количество", обясни медикът. И допълни, че с първия си подвариант Омикрон даваше отрицателен резултат за S ген, а вторият дава положителна реакция. За него няма скринингов метод. 

Според нея заразените на 100 000 души население на 14-дневна база намаляват. "В сравнение с миналия понеделник те са със 100 по-малко. Тази радост е много крехка. Болниците са препълнени, а от нас зависи колко бързо ще успеем да намалим броя на заболелите", подчерта тя. 

Целия разговор гледайте във видеото.

 

 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.