Как алтернативната търговия с лекарства помага за дефицита им

Пандемията от COVID-19 задълбочи недостига на лекарства у нас. Постоянно сме свидетели на сигнали от пациенти  за липса на нискомолекулни хепарини, на лекарства за недоносени и др. На този фон у нас започна да функционира специализирана електронна система за проследяване на лекарствата като наличности и да генерира забранителни списъци на лекарства за износ. Към момента те вече са 14. Боряна Маринкова – изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, споделя, че паралелната търговия е регламентирана.

"Тя е изключително важна, защото по този начин държавите членки си помагат, обменяйки си лекарства, в зависимост от спецификите. Увеличава се и конкуренцията, а пазарът е гъвкав. Този тип търговия е ценен източник на дефицитни лекарства. От 3 години функционира и системата за верификация, тя гарантира автентичността на медикаментите", обясни тя. И допълни, че има 1565 сигнала от пациенти за дефицитни лекарства.

"Стремим се да даваме бърз отговор - до 32 часа. От тези сигнали 70% пациентите подават сами. Останалите 30% идват от лекуващи лекари и пациентски организации и медии. Дефицитът се получава основно поради следните причини - временно преустановен внос, заради нарушаване на производствения цикъл - 20% от случаите; изтегляне на лекарства поради икономически причини - някое лекарство се оказва прекалено евтино, така че не може да се издържа - 21,19%.

 

Според нея пациентите не бива да участват в цикли на обмен на лекарства и нерегламентиран внос. "Пациент може да използва неразрешено у нас лекарство само ако е в болница, ние предлагаме да бъде отпускано и в аптечната мрежа. Едно от лекарствата с нискомолекулярните хепарини, както и такова за недоносени бебета, вече е в аптечната мрежа", съобщи Маринкова. 

СЕСПА (Специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти) контролира недостига на лекарства, като ги забранява за износ. "Нейният алгоритъм не изпълнява записаното в Закона за лекарствата. Има огромен брой медикаменти, които изобщо не го напускат. Въпреки това те не са дефицитни. Вероятно някъде има пропуск, неточност или отклонение в алгоритъма на СЕСПА. Има огромни пропуски в изчисленията и те не установяват наличностите в страната", посочи тя.

Целия разговор вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.