Припомняме, че сърбинът не успя да вземе участие на Australian Open заради липса на ваксина

Тенисистът Новак Джокович наруши мълчанието си близо месец след сагата с депортацията му от Австралия. Световният номер 1 в тениса беше категоричен, че засега не желае да си поставя ваксина срещу COVID-19, дори това да е с цената на участието му на Ролан Гарос и Уимбълдън.

Джокович ще съди австралийските власти за 4 милиона евро

„Знам, че в световен мащаб всички полагат големи усилия, за да сложат край на тази пандемия, а ваксинацията е най-голямата стъпка в тази посока. Уважавам това напълно. Но аз винаги съм отстоявал свободата на човек да избира какво да попада в тялото му. Като професионален атлет аз винаги много внимателно съм се отнасял към това - хранителни добавки, вода и други. На база на получената информация, реших да не се ваксинирам”, обясни тенисистът.

Джокович бе категоричен, че осъзнава напълно последствията от своя избор.

„Това е цена, която съм готов да платя. Готов съм да пропусна Ролан Гарос и Уимбълдън. Отстоявам решението, което взех, и то е по-ценно за мен от всяка титла”, заяви сърбинът.

Припомняме, че 20-кратният шампион в турнирите от Големия шлем бе депортиран от Австралия миналия месец, след като правителството анулира на два пъти визата му заради ваксинационния му статут. Джокера бе заявил, че е получил медицинско изключение за влизане в страната за участие на Australian Open, след като наскоро прекарал коронавирус за втори път. Въпреки това, имиграционният министър на Австралия Алекс Хоук лично анулира визата на 34-годишния тенисист поради това, че присъствието му може да предизвика „граждански протести“ и да окуражи антиваксърски сентименти.

Джокович заяви, че се надява ваксинационните изисквания за определени турнири да се променят.  Сърбинът добави, че „винаги държи ума си отворен“ относно вероятността да бъде ваксиниран в бъдеще.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.