Това е поредна смешна политическа атака, смята главният прокурор

Намерението на управляващите да прехвърлят 20 млн. лв от съдебната власт към БАН, предизвика острата реакция на Иван Гешев, но не поставя в конфликт прокуратурата и учените, обяви главният прокурор.

Бюджетът на прокуратурата е част от бюджета на съдебната власт. Ако той бъде намален, това ще е празник за мафията и олигархията. Това заяви пред журналисти главният прокурор Иван Гешев.

Вчера стана ясно, че депутати предлагат да се вземат 20 милиона лева от бюджета на прокуратурата, за да се дадат на БАН. Това предизвика острите коментари на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. А Гешев нарече предложението „поредна смешна политическа атака". 

„Не знам кой политически гений измисли тази образна схема, мислейки си, че ще скара съдебната власт и БАН- това е празник за мафията и олигархията. Това означава, че няма  да има пари за експертизи. Това е поредната политическа атака смешна политическа атака. Основателни са опасенията, които изразихме пред представители на ЕП, че са налице сериозни проблеми с върховенството на закона, че се случват все повече случаи на нарушаване на закона от МВР. Налице е полицейски произвол и други проблеми, които с бърза скорост ни връщат към нива на престъпност от преди приемането ни в ЕС", каза Гешев.

По думите му не е орязан бюджетът на прокуратурата. "Става въпрос за проект за предложение за изменение  на закона за държавния бюджет. Не става въпрос за бюджета на прокуратурата, а на съдебната власт. Бюджетът на съдебната власт е бюджетът на ВСС, прокуратурата е второстепенен разпоредител с бюджетни средства”, обясни Гешев.

“Това предложение не е коментирано и съгласувано с Министерство на правосъдието. Не е наказателна акция. Става дума за обсъждане и за предложения на народните представители за по-ефективно  разходване на бюджетните средства”, поясни правосъдният министър Надежда Йорданова. 

Темата коментира и министър-председателят от Брюксел. 

„Бюджетът на прокуратурата е доста голям и в момента ние всички българи плащаме доста голяма цена, особено за нивото на правосъдието, което имаме. Промяната  от прокуратурата към младите учени би трябвало да има по- добър резултат и за икономиката като цяло”, коментира премиерът Кирил Петков.

Министърът на финансите Асен Василев добави, че няма политически натиск за решението.

„Това, че парламентът е взел такова решение е негова воля”, обясни той.

С критика срещу критиката на Гешев отвърнаха от "Демократична България".

“Към момента средствата, които се искат от прокуратурата не се обосновават по никакъв начин  с критерии за ефективност. Българската прокуратура трябва да разбере, че не може да се държи като държава в държавата”, заяви Христо Иванов от "Демократична България.

“Това е лична фиксация спрямо главния прокурор. Това е опит за подчиняване на съдебната система. За съжаление изпълнителната власт е в услуга на мафията в България", отговори Хамид Хамид от ДПС.

 

 

Той е изпратил до председателя на Народното събрание Никола Минчев и до председателя на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански писмо. В него Гешев изразява  отрицателно становище относно предложенията за намаляване на бюджета на прокуратурата. 

„Не знам кой политически гений измисли тази схема, мислейки, че ще скара съдебната власт с БАН. При избирането ми за главен прокурор бях подкрепен от едни велики българи - академици от БАН”, коментира още Гешев.  

Той допълни, че задължение на държавата е да осигури финансиране на всички сектори.

„Конституцията и законите не са на мода в България напоследък. Ще ви кажа и практическият ефект от това, което си мисли някой, че прави. Това не е нещо новаторско. Това е правено през годините и е свършило катастрофално в КС. Ефектът – празник за мафията и олигархията, ако се случи. Прокуратурата няма да има пари за експертизи и делата няма да влизат в съда. Ако затвори някоя прокуратура, поради липса на режийни, това е в интерес на престъпността. Сериозна тревога изпитваме за върховенството на закона. Още повече след вчерашното решение на съда на ЕС, че на определени държави може да се спират и намаляват съответните финансови средства, които се отпускат, когато има проблеми с върховенството на правото.

Надяваме се депутатите да дадат пример за спазване на Конституцията и законите и ще се окажат на висотата на своята отговорност, в противен случай интерес ще има само престъпността”, каза Гешев.  

Ето и цялото писмо:

"Главният прокурор Иван Гешев изпрати до председателя на 47-ото Народно събрание Никола Минчев и до председателя на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански писмо, в което се изразява  отрицателно становище относно направено предложение за изменение на проекта за държавен бюджет на Република България за 2022 г., след неговото приемане на първо четене от парламента.

Едва на 15.02.2022 г. прокуратурата е уведомена, че се предлага значително намаляване на бюджета на съдебната власт.

В писмото се посочва, че с намаляването на бюджетните средства за ПРБ ще бъде нарушена конституционно гарантираната финансова независимост на съдебната власт, което неминуемо ще доведе до засягане на принципа за разделение на властите и върховенството на закона.

Предвидената промяна - намаляване на бюджета на ПРБ с още 20 млн. лв. от предложеното от Министерски съвет, т.е. с още 5,6%, по никакъв начин не е продиктувана от съображения, свързани с дейността на прокуратурата и поставя в риск осъществяването на дейността й.

На фона на драстичното увеличение на цените на всички услуги, доставки, материали и планираното увеличение на минимална работна заплата това ще доведе до невъзможност да бъде осигурено финансиране на разходите, пряко свързани с магистратската работа по досъдебните производства и разследването, сред тях на възнагражденията на вещите лица по възлаганите експертизи, на разходите за преводи по дела.

Поради повишените изисквания за мрежова и информационна сигурност е необходимо предвиждане на по-високи разходи за доставка на нов хардуер, съобразно препоръките от одитния доклад на Информационно обслужване. Същевременно средствата за поддръжка на наличния хардуер, съобразно срока за експлоатация на всеки вид техника в ПРБ, също изисква по-високи разходи.

Предвиденото намаление на бюджета би представлявало недопустима намеса от страна на законодателната власт в работата на прокуратурата чрез недостиг на средства за функционирането й. То създава сериозна опасност за върховенството на закона с оглед неминуемия опит за контрол над прокуратурата чрез поставянето на финансирането й под условие от нейното реформиране и преструктуриране.

В писмото си до Народното събрание главният прокурор посочва, че приветства осигуряването на необходимия финансов ресурс за развитието на Българската академия на науките, но това не бива да става чрез намаляване на бюджета на други органи, изпълняващи различни цели.  

Всеки закон за годишен държавен бюджет на страната, в който липсват средства за отделни конституционно установени държавни институции, може да бъде обявен за противоконституционен, тъй като парализира дейността на тези институции".