Русия започна мащабна военна операция срещу Украйна

Рано тази сутрин Русия започна мащабна военна операция срещу Украйна. В изявление по телевизията Владимир Путин обяви, че е наредил  „специална военна операция”. Целта ѝ - демилитаризация на Украйна.

Путин обяви военна операция в Донбас (ВИДЕО)

Руски крилати ракети и самолети нанесоха десетки удари по цели на цялата територия на страната. Същевременно руски наземни части, както и войски от самопровъзгласилите се републики, започнаха нападения към Украйна от три посоки.

Президентът Володимир Зеленски скъса дипломатическите отношения с Русия и обяви всеобща мобилизация. Киев поиска и помощ от западните си партньори.

Хронология на удара

Атаката срещу Украйна започна в 5 ч. сутринта българско време. Видео от охранителни камери на границата между Украйна и Беларус показа бронирани машини, влизащи в страната.

Първите мъже в България заклеймиха военните действия в Украйна (ОБЗОР)

Инвазията в Украйна започна, след като по руската телевизия президентът Владимир Путин държа дълга реч. В нея той отправи много обвинения към НАТО и правителството на Украйна. След това обяви, че е разпоредил атаката.

„Започва специална военна операция. Нейната цел е защитата на хората, които в продължение на 8 години са жертви на издевателствата на киевския режим. Ще се стремим към демилитаризацията и денацификацията на Украйна. Ще се стремим да изправим на съд тези, които извършиха многобройни, кървави престъпления срещу мирни граждани. Нашите действия са самозащита от надвисналите над нас заплахи”, заяви Путин.

Ракети започнаха да падат на летища, в командните центрове на украинската армия и флота и на други позиции на армията. Черен дим се издигна близо до сградата на разузнаването в центъра на Киев. Украйна призна, че част от военните ѝ командни центрове са били ударени от руски ракети.

Разкази от първо лице: Българите в Украйна след руската атака (ОБЗОР)

Сутринта над Киев прозвучаха сирените за въздушно нападение. Световните медии разпространиха и кадри на ударен от обстрела жилищен блок. След като атаката започна, от Киев президентът Володимир Зеленски обяви военно положение в цялата страна, но призова украинците да запазят спокойствие.

„Днес, всеки един от вас трябва да остане спокоен. Останете у дома, ако можете. Ние работим, армията действа. Целият отбранителен сектор работи. Няма паника. Ние сме силни. Готови сме за всички сценарии. Ще спечелим срещу всеки противник, защото ние сме Украйна”, обясни Зеленски.

Въпреки призива на президента, под звука на сирени за въздушна опасност, хиляди напуснаха Киев в западна посока.

Украйна къса дипломатическите отношения с Русия

На този фон Украйна прекъсна дипломатически отношения с Русия и поиска от Турция да затвори проливите за руски кораби. Официален Киев обяви, че Русия е извършила 203 атаки от началото на днешния ден, а сраженията продължават на почти цялата територия на Украйна.

Последната информация

По последна информация най-малко 40 цивилни са загинали и още десетки са ранени при руската инвазия в Украйна. Поне 18 са жертвите на ракетна атака до пристанището в Одеса. 6 жертви е взела бомбардировка в района на Донецк, а ранените са 14. Украински военен самолет с 14 души на борда се е разбил в района на Киев, като жертвите са поне пет. Украинските въоръжени сили съобщиха, че четири руски танка са изгорели на околовръстния път в Харков.

Руското МО: Унищожени са 74 военни украински инфраструктурни обекта

По данни на руското военно министерство са унищожени 74 украински военни съоръжения, включително 11 летищни бази. Поразени били над 80 бойни цели в Украйна. Руски военен хеликоптер обаче е бил свален край летище до Киев.

В цяла Украйна бяха преустановени плановите операции, затворени бяха 11 летища. Кметът на Киев въведе вечерен час от 10 вечерта до 7 сутринта. Транспортът ще бъде спрян в тези часове, но метростанциите ще бъдат отворени, защото може да послужат като подслон на нуждаещи се.

Къде имаше удари

Руската инвазия в Украйна, за която се смяташе, че ще бъде ограничена само до източните територии на Донбaс, се оказа далеч по-широкомащабна, според официален Киев. Украинските власти твърдят, че са били атакувани доста от големите градове в Украйна, включително столицата Киев - нещо, което Москва отрича.

Световните агенции съобщават, че руската военна операция е започнала и обхванала всички направления с изключение на най-западната част на страната при границата с Полша. Руски военни части са навлезли в Украйна и през Беларус и полуостров Крим.

Веднага след началото на операцията Украйна затвори въздушното си пространство за граждански полети. Русия също спря гражданските полети близо до границата си с Украйна и Беларус.

Междувременно, Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз предупреди, че украинското и руското гранично въздушно пространство „са изложени на военни дейности, които водят до рискове за безопасността на гражданските самолети”. Агенцията препоръча „операторите да проявяват изключителна предпазливост и да избягват използването на въздушното пространство в рамките на 100 морски мили от границите между Беларус, Русия и Украйна“.  

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.