Санкциите са част от поредния кръг наказания за инвазията в Украйна

Европейският съюз наложи санкции на 26 високопоставени членове на руското правителство и на руски олигарси. Сред тях е и говорителят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков. Санкциите са част от поредния кръг наказания за инвазията в Украйна.

Списъкът включва лица от петролния, банковия и финансовия сектор, но и членове на правителството, висши военни и „пропагандисти, допринесли за разпространението на антиукраинската пропаганда”, се казва в позицията на ЕС, цитирана от „Ройтерс”.

Съюзът се е насочил към някои от ключовите олигарси, обвинени в подкрепа на режима на Путин и инвазията в Украйна миналата сряда. Сред високопоставените личности са близките съюзници на Путин Игор Сечин, ръководител на държавния петролен гигант "Роснефт", и Николай Токарев, шеф на тръбопровода "Транснефт".

Санкциите засягат и още трима души, класирани сред 10-те най-богати личности в Русия от Forbes: магнатът Алексей Мордашов, магнатът Алишер Усманов и бизнесменът и приятел на Путин Генадий Тимченко. Топбанкерите Михаил Фридман и Петр Авен също са санкционирани.

Дългодишният приятел на Путин - Сергей Ролдугин, също влиза в списъка. Той е обвинен, че е помогнал за укриването на поне 2 милиарда долара през банки и офшорни компании като част от скритата финансова мрежа на Путин.

„С тези допълнителни санкции се насочваме към всички, които имат значителна икономическа роля в подкрепата на режима на Путин и се възползват финансово от системата“, каза в изявление върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Освен ключови олигарси, санкциите засягат и говорителя на Путин Дмитрий Песков, когото Западът вижда като "машина за дезинформация на Кремъл".

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС