Броят на жертвите се установява, каза областния управител на Харков Олег Синегубов

Украйна обвини руските войски, че са атакували психиатрична болница в района на източния град Изюм, съобщи Ройтерс, като се позовава на областния управител на Харков Олег Синегубов. В изявление в Telegram Синегубов посочи, че по това време в болницата е имало 330 души, някои от които - приковани към инвалидни колички или неспособни да се движат. По думите му 73-ма души са били евакуирани. Броят на жертвите се установява, допълни той.

 

"Това е военно престъпление срещу цивилни, геноцид срещу украинската нация", каза още Синегубов.

6-годишно дете и двама възрастни са жертвите на обстрела на детска болница в Мариупол

Русия отрича да напада цивилни в рамките на така наречената от нея "специална операция" за разоръжаване и денацификация на Украйна.

Нападението, за което се съобщава, идва след бомбардировка на болница в Мариупол в сряда, при която според украинските власти са загинали трима души, включително едно дете. Русия заяви, че ще разследва случая, но някои официални представители отхвърлиха съобщенията за него като "фалшиви новини".

Москва: Нападението срещу болницата в Мариупол е инсценирано от Украйна

Синегубов съобщи, че руските войски са обстрелвали жилищни райони на Харков 89 пъти в рамките на денонощие, но добави, че няма опасност за гражданите, след като е бил ударен институт с ядрена лаборатория в него.

Вчера съветник в украинското вътрешно министерство заяви, че руски самолети са бомбардирали институт в Харков, в който има експериментален ядрен реактор.

Обстрел на висше училище с експериментален ядрен реактор в Харков

"Засега няма заплаха за гражданите", каза Синегубов във видеопослание.

Харков е подложен на ожесточен обстрел от руските войски, заяви в излъчено на живо по телевизията интервю кметът на града Игор Терехов. Той добави, че 48 училища са разрушени.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА