И коалиционните партньори не подкрепят идеята, коментира министърът

Правителството не подкрепя обявяването на състояние на форсмажор за българските фирми, заради войната в Украйна. Това заяви във Велико Търново министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Предложението на бизнеса за форсмажор не е обсъждано на коалиционен съвет, но освен партия „Продължаваме промяната“, и коалиционните партньори не подкрепят идеята, коментира министър Даниел Лорер и подчерта, че няма място за обявяване на форсмажор от държавата: 

„Тъй като щетите върху икономиката като цяло ще бъдат много по-големи, отколкото ползите за някои конкретни фирми, които имат затруднения. Това не е обичайна практика и никой в Европа не го практикува, защото форсмажор може да поиска всяка компания и всеки съд да прецени по договорно право дали това е актуално или не“.  

Министърът подчерта, че държавата продължава да се грижи за компаниите и се обсъжда дали мерките са адекватни на моментното състояние: 

„Грижим се и оперативните програми от Европейския съюз да заработят мксимално бързо. В края на март имаме реакция за енергийна ефективност 120 милиона, които влизат в действие, така чеправим всичко възможно по силите на правителството компаниите да имат с какво да работят“, посочи Даниел Лорер.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БНР