Тина Ивайлова провери

Бивш полицейски шеф демонстрира завидно имотно състояние е и собственик на внушителен автопарк. Как се живее в лукс с полицейска заплата и как се сдобиваш с шофьорска книжка, при нарушено зрение – разказва Тина Ивайлова. 

Луксозни имоти и коли са собственост на гл. инспектор Звезделин Колев. Той работи в МВР и е началник на сектор „Охранителна полиция“ в столичното Четвърто РПУ.

Главен инспектор Звезделин Колев притежава няколко апетитни имота в София и няколко луксозни автомобила. В момента Дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР проверява не имотното му състояние, а дали шофьорската му книжка е придобита по законен начин. По наша информация, потвърдена от МВР, през 2008 г., когато Колев е служител на Трето РУ, в работно време той се прибира в дома си. При ремонтни дейности претърпява инцидент и се налага спешна интервенция на лявото му око. В продължение на 9 дни претърпява три операции в университетската болница „Царица Йоана“ ИСУЛ. Няколко месеца след това е в болничен. Според свидетелски показания след интервенциите зрението му е нарушено и дори не вижда напълно с лявото око. Как тогава две години по-късно през 2010 г. Колев подновява шофьорската си книжка за В и С категории?

Разследване: Нова схема за разкриване на престъпления праща възрастни хора в ареста

„Работим по един случай за полицейски служител, който е заемал високи ръководни длъжности през годините. Получихме сигнал, че той е с нарушено зрение, в същото време има шофьорска книжка, която е и за С категория. В Дирекция „Вътрешна сигурност” е налична информация, по темата се извършва проверка. Самата проверка не е приключила. Като приключи проверката ще бъде запозната компетентната прокуратура, както и дисциплинарно наказващият орган с вземане на отношение по дисциплинарен ред”. Това каза старши комисар Георги Георгиев, който е директор на Дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР.

Разбираме, че  медицинското на полицейския служител,  което прилага през 2010 г. за подновяване на професионалната си шофьорска книжка, е подпечатано от офталмолог д-р Стефка Вълчинова. Откриваме я в кабинета й в очната клиника към ВМА. Тя твърди, че не познава Звезделин Колев, не е бил неин пациент.

„Това не съм аз. Печатът е мой, но не съм аз. Това е за С категория книжка дори. А, това, който го е правил… Това е Санос, обърнете се към шефа на Санос”, категорична е д-р Вълчинова.

И шефът на Медицински център „Санос“, който работи в съседния на д-р Вълчинова кабинет, твърди, че няма такъв пациент. Неговите подпис и печат обаче също фигурират върху медицинското.

РАЗСЛЕДВАНЕ: Лекар опита да оперира жена заради счупване, без тя да има такова

„Това е за категория В, С. Това не е мой почерк. Печатът е мой, ама това е от кардиолог. Какъв е този печат? Това е от преди 100 години. Аз такъв печат нямам. Това не е моят печат. Моят печат и съвсем различен. Ето го моят печат, сега ще ви го покажа. Изобщо няма нищо общо това с това, което ми показвате. Санос е медицински център, само че аз използвам съвсем различен печат. Аз нямам такъв пациент изобщо. Няма го пациентската ми листа изобщо. Няма нищо общо това нито с мен, нито като пациент. Моето име е, но това са го сложили на „Христо Ботев” 48, аз нямам кабинет там. Думи нямам, думи нямам, съжалявам”, каза д-р Христо Хринчев.

Междувременно полицейският началник отказва да коментира. През май месец миналата година Звезделин Колев представя ново медицинско удостоверение за подновяване на шофьорска книжка. Посочено е, че е преминал през всички кабинети, включително и очен лекар. Отново категориите са  за В и С. През май 2021 г. документът е от медицински център „Здраве“ 2003. Офталмологът, дал заключение, че той вижда перфектно и с двете очи, е д-р Ели Милева. Откриваме я в 28-о ДКЦ.

Тя също отрича да е издала медицинско удостоверение на пациента.

„Това е било много отдавна. Аз там не работя от 7-8 години. Това не е моят почерк. Не е и мой печат, аз там не съм ходила”.

По това време Звезделин Колев е шеф на „Пътна полиция“ за цялата страна. Според управителя на Медицински център „Здраве“-2003 документът, с който той е подновил шофьорската си книжка, е фалшив.

„Значи това не е за пръв път, през годините доста често се  е случвало и са ни викали в полицията  да правят сравнение. Ако тя казва, че това не е нейният подпис на самото медицинско, значи то е фалшиво. При нас рядко се издават такива свидетелства, защото лекарите се занимават с прегледи”, обясни д-р Димо Желязков.

РАЗСЛЕДВАНЕ: Кой и защо издаде ТЕЛК на слепия по документи таксиметров шофьор?

В медицинския център липсва  и очен кабинет. Това е последното медицинско на Колев за професионална шофьорска книжка.

Кой е Звезделин Колев? Получавал е неведнъж отличия за заслуги. Кариерата му расте стремглаво след 2016-а година, когато го повишават и става зам.-началник „Пътна полиция” в  СДВР. През 2019-а за два месеца е началник на отдел „Охранителна полиция” в ГДНП. След това до юли 2021 г. е началник отдел „Пътна полиция” в ГДНП. От миналата година Колев е началник сектор „Охранителна полиция” в 4 РПУ. Прави впечатление, че израстването в кариерата му се отразява добре на благополучието на семейство Колеви. В имотния регистър откриваме няколко страници с имоти, свързани с имената на Колев и съпругата му, която е медицинско лице в АГ “София“. Бройката през годините се променя  и надхвърля 13. От справка в регистъра става ясно, че в момента той е собственик и съсобственик на 8 имота в София и околността, като 6 от тях са придобити от 2017 г. насам. В момента семейството живее в къща в Нови Искър. Намира се на улица „Жеравна“ №1. Случайно или не обаче, номерът на къщата е преместен на друго място.

Колев притежава два апартамента и две паркоместа в един от най-бързо развиващите се с луксозно строителство квартали на София. Придобити са през 2017 и 2018 г. А през 2021 г. придобива идеални части на същото място. През 2021 г. Колев купува и два апартамента, намиращи се в централната част на София, в близост до МВР болница. Същата година става и съсобственик на имот в съседство на къщата, в която живее в Нови Искър. Разбираме също, че е собственик и на апартамент в Обеля. В справката е посочено също, че през годините продава и няколко апартамента в кварталите Обеля, Надежда и Хаджи Димитър.

Колев и съпругата му шофират скъпи автомобили, кои също не съответстват на доходите, които са декларирали през годините. Прави впечатление, че въпреки, че е бил шеф на „Пътна полиция“, на Колев и семейството му се случва да шофират без колани и да паркират на забранени места.

В началото на миналия месец Колев се сдоби с още един луксозен автомобил. Той е с  временни номера, а няколко дни по-късно те са сменени.

Дали заради теч на информация, че дирекция „Вътрешна сигурност”  го проверява, или причината е друга, но от няколко дни Колев идва с метрото на работа. Автомобилите не са и паркирани пред дома му в Нови Искър.

Следва продължение.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.