Странен парадокс - артист печели най-ценното отличие в света на киното, след което кариерата му потъва

"Проклятието на Оскарите" е термин, който е въведен от американското научно списание Organization Science и е нещо съвсем реално. Става въпрос за следния парадокс: актьор печели най-ценното отличие в света на киното, след което кариерата му потъва.  

Ким Бейсингър 

През 90-те години Ким Бейсингър беше истински секс символ, талантлива актриса с големи перспективи.  Печели награда „Оскар“ за ролята й на проститутка в трилъра "Поверително от Ел Ей" и се превръща в първата актриса, удостоена с престижния приз, след като е позирала гола за „Плейбой“. Самата тя често споделя, че колкото и нелогично да звучи Оскарът е съсипал кариерата й, защото след това тя така и не получава добри предложения в киното   Последната ѝ по-популярна роля беше в "50 нюанса по-тъмно", където играе бивша любовница на главния герой. 

Ейдриън Броуди 

Ейдриън Броуди влиза в историята като най-младия артист, печелил Оскар за най-добър актьор. Това се случва през 2003 г. за ролята му в "Пианистът", когато е едва на 29 години. Въпреки че всички му предсказваха блестящо бъдеще, той така и не получи друга значима филмова роля. Единствената продукция, в която се снима, и му носи номинации е "Полунощ в Париж“ от 2011 година, където влиза в  образа на Салвадор Дали. 

В навечерието на „Оскар”-и 2022: Какви са очакванията към предстоящата церемония

Хали Бери 

2002 година е изключително успешна за актрисата Хали Бери – става момиче на Бонд във филма „Не умирай днес“ и печели Оскар  за образа й в „Балът на чудовищата“, превръщайки се в първата и единствена чернокожа жена, удостоена с наградата за най-добра женска роля. През следващата година обаче участва само в два филма – продължението на „Х-мен“ и „Готика“- продукции, определено недолюбвани от критиката. Проклятието я застига с пълната си мощ през 2004 г. с участието й във фентъзито „Жената котка“, който става един от най-големите кинопровали за 21-ви век и донася на носителката на „Оскар“ награда „Златна малинка“. 

Роберто Бенини 

Един от най-запомнящите се моменти в историята на Оскарите  е през 1997 година, когато Роберто Бенини прескача публиката, за да стигне до сцената и да грабне статуетката за трагикомедията "Животът е прекрасен".  Освен, че е режисьор, той влиза и в главната роля. Филмът му носи „Оскар“ за най-добър актьор и най-добър чуждестранен филм. 

Дали обаче щеше да бърза толкова , ако знаеше какво го очаква след това?  

Опитът, на иначе гениалния Бенини, да адаптира класическата приказка „Пинокио“ в игрален филм, се проваля – зловещият сценарий и деспотичната режисура не убягват на критиците, а филмът се превръща в единствената до момента чуждестранна продукция, номинирана за Златна малинка.  

Мира Сорвино 

През 1995-та година Мира Сорвино печели статуетка за образа й на проститутка и порно звезда  във филма на Уди Алън „Могъщата Афродита“. Следват посредствени роли в комедията „Роми и Мишел“ и екшъна „Резервни убийци“. И до днес  дъщерята на актьора Пол Сорвино не получава покани за роля в престижни продукции.  

В Лос Анджелис се проведе традиционният обяд на номинираните за "Оскар"

„ПРОКЛЯТИЕ В ЛЮБОВТА“ 

Оказва се обаче, че, освен професионално, най-престижната награда в света на киното върви ръка за ръка и със семейно проклятие. Изследване на университета в Питсбърг сочи, че актрисите, носителки на приза, са обречени на неуспехи в любовта. 

Дни след като получи „Оскар“ за главна женска роля във филма „Сляпата страна“ Сандра Бълок се раздели със съпруга си Джеси Джеймс. Така тя последва съдбата на редица от известните си колежки. Месеци след връчването на наградата с партньорите си окончателно се разделят Кейт Уинслет, Рийз Уидърспуун, Хилари Суонк и Джулия Робъртс.  

Според Колийн Стюарт от университета в Питсбърг – „Вероятността победителка в категорията „Най-добра актриса“ да се разведе по-рано от неотличените с титлата е 63 процента“. Проучвайки любовния живот на всички номинирани актьори и актриси от 1936 година насам, тя стига до извода, че цели 60 процента от тях са се развели поне веднъж след това. 

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.