Актьорът предизвика скандал като зашлеви колегата си Крис Рок

Вълна от неодобрение към Уил Смит заля социалните мрежи, след като актьорът нахлу на сцената на наградите "Оскар" и удари шамар на комика Крис Рок. Причината - той се пошегува със съпругата на Смит - Джейда, по време на неделната гала вечер. Появиха се дори призиви към Академията на филмовите изкуства и науки наградата за „Най-добър актьор” да бъде отнета от тъмнокожия актьор, съобщава „Дейли мейл”. Самата Академия, в своя правилник на поведение, осъжда остро всякаква проява на насилие, припомня изданието. Въпросният правилник беше въведен през 2017 г. по време на движението Me Too.

94-та церемония на наградите "Оскар" (ГАЛЕРИЯ)

След края на церемонията на официалната си страница в Twitter от Академията написаха: „Не одобряваме насилието под каквато и да било форма. Тази вечер бяхме особено щастливи да почетем 94-та церемония за филмовите награди, връчени на професионалистите, които заслужават признание от своите почитатели по целия свят”.  

The Academy does not condone violence of any form.

Tonight we are delighted to celebrate our 94th Academy Awards winners, who deserve this moment of recognition from their peers and movie lovers around the world.

— The Academy (@TheAcademy) March 28, 2022

Шамарът, който Смит зашлеви на колегата си на сцената, първоначално беше сметнат за шега и част от шоуто. Но последвалите груби думи на актьора потвърдиха подозренията, че става дума за нещо сериозно.

Уил Смит зашлеви Крис Рок по време на „Оскарите” (ВИДЕО)

При нормални обстоятелства Смит щеше да бъде изведен от охраната на събитието извън сградата на „Долби тиътър” в Лос Анджелис. Но шамарът дойде само минути преди обявяването на категорията за „Най-добър актьор”, за която Смит получи първия „Оскар” в кариерата си. Ето защо продуцентът на шоуто Уил Пакър беше поставен в критичната ситуация да реши за секунди какви мерки да предприеме. Той бе забелязан да казва нещо на Уил Смит малко, след като звездата се върна на мястото си в залата.

Присъстващите в залата също бяха в ступор. В Twitter се появиха постове с колаж от снимки на звездите в "Долби тиътър" и техните реакции на скандалния момент от церемонията.

everyone's reaction at the Oscars when Will Smith assaulted Chris Rock #Oscars2022 pic.twitter.com/Oik3sFW4bI

— Wizzy (@IvanWizzie) March 28, 2022

От полицията в Лос Анджелис заявиха, че са били уведомени за случилото се, но не е била подавана жалба.

По време на прекъсването за реклами Дензъл Уошингтън, който е близък приятел на Смит, беше видян да прегръща и утешава звездата. 15 минути по-късно актьорът излезе на сцeната, за да получи най-голямото признание в кариерата си, но бе видимо разтърсен. Със сълзи на очи той се извини на Академията и на колегите си. Това обаче едва ли ще е достатъчно, за да спрат призивите за отнемане на отличието му, коментира „Дейли мейл”.

Will Smith’s acceptance speech as he wins his first ever #Oscar pic.twitter.com/qKVTOb7V6Q

— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) March 28, 2022

След като получи статуетката Смит беше придружен от Дензъл Уошингтън обратно до мястото си в залата. Малко по-късно актьорът заяви, че приятелят му е казал: „Това е твоят върхов миг, когато дори Дяволът идва за теб”.

Главният изпълнителен директор на Академията Доун Хъдсън изтъкна ценностите, които Академията подкрепя в разгара на движението Me Too, включително „насърчаване на подкрепяща среда и зачитане на човешкото достойнство“.

ЕКСКЛУЗИВНО: Кевин Костнър пред екипа на NOVA на червения килим на "Оскарите"

„В допълнение към върховите постижения в областта на киното, членовете трябва също така да се държат етично, да поддържат ценностите на Академията за зачитане на човешкото достойнство, приобщаващa и подкрепяща среда, която насърчава творчеството. В Академията няма място за хора, които злоупотребяват със своя статут, власт или влияние по начин, който нарушава признатите стандарти за благоприличие. Академията е категорично против всяка форма на злоупотреба, тормоз или дискриминация възоснова на пол, сексуална ориентация, раса, етническа принадлежност, увреждане, възраст, религия или националност. Вярваме, че тези стандарти са от съществено значение за мисията на Академията“, посочва Хъдсън в изявление, публикувано от списание „Варайъти”.

ВСИЧКО ЗА ОСКАРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.