Всички те са забелязани в близост до родния бряг

Сигнали за общо три мини във водите на Черно море са подадени до българските, румънските и турските власти в понеделник. Всички те са забелязани в близост до родния бряг. Два от сигналите - за обекти в турски и румънски води, бяха потвърдени. 

Министерството на отбраната на България разпространи информация, че Военноморските сили (ВМС) ще извършат разузнаване и обследване след получен сигнал за забелязана мина в Черно море. Днес, по данни на Морския спасителен координационен център - Варна, е получена информация от Турския спасителен център, че турски кораб „ТОМРИЗ-А“ е подал сигнал за забелязана мина около 6.00 часа (българско време) на около 37 морски мили изток–югоизток от нос Галата. От движението на кораба се вижда, че в този момент той прави дълга пауза и след това продължава по маршрута си към Босфора.

След извършена проверка, от МО съобщиха за NOVA, че мина в района на нос Галата не е намерена. Забелязаният обект бил пластмасов отпадък. Изпратени са вертолет с екипаж от състава на авиобаза „Чайка“ и кораб със специална група на борда от Флотилия бойни и спомагателни кораби. Операцията по обследване на районите продължава с кораба от ВМС, се казва още в съобщението.

Русия: Дрейфуващи мини в Черно море могат да достигнат Румъния за 4 дни, а България - за 10 дни

Военноморските сили ще обследват района с вертолет, като при необходимост ще бъде изпратен кораб със специална група за последващо унищожаване на мината.

Друга морска мина беше открита от рибар на около 70 километра от нос Мидия в Черно море. Кораб на румънските военноморски сили се е отправил към мястото, за да проучи ситуацията, съобщи БГНЕС, позовавайки се на Romania Journal.

Морска мина затвори за часове Босфора (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Миночистачът и база за контролен кораб "Вицеадмирал Константин Белеску", с група водолази за разминиране на борда, изпълняват мисия за проучване и намеса в морски район, разположен на разстояние около 39 морски мили (70-72 км), край бреговете на Черно море, срещу нос Мидия, където е съобщено за дрейфуваща морска мина”, съобщиха от Министерството на националната отбрана на Румъния.

Мината е била забелязана тази сутрин от румънския риболовен кораб "Olimpus 1", чийто командир е информирал румънските власти по официалните канали около 08:10 часа.

Рибари откриха още една мина в Черно море

По-рано през деня Министерство на националната отбрана на Турция съобщи за открита мина в Черно море, близо до границата с България.

Мината е открита във водите край градчето Инеада. Екипи на военноморските сили на Турция я обезвреждат.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви в събота, че мина, забелязана в Босфора, е била обезвредена от екипите за подводна отбрана (SAS) на военноморските сили на Турция.

Експертите предупреждават, че щетите за кораб, попаднал на мина, почти винаги водят до потъване.

„Ще отвори много голяма пробойна в подводната част на кораба, която почти със сигурност ще доведе до потъване на кораба или поне до много сериозното му повреждане”, обясни капитан Иван Цонев от Българска асоциация на морските капитани.

Основният проблем за големите кораби е, че мините се забелязват по-трудно от тях.

„Може би около 80-90% от тях са потопени във водата и много малка част от тях се виждат над повърхността на водата. Особено нощно време, когато не се виждат визуално, а пък с радиотехнически средства е почти невъзможно да бъдат открити” допълва капитан Цонев.

Рибарите от Ченгене скеле не се притесняват от плаващите мини, въпреки издадените предупреждения. За да няма инциденти, те предлагат да се създаде единен номер, на който всички плавателни съдове да могат да сигнализират при съмнение за плаваща мина.

„Най-ефективният начин да се забележи морска мина е наистина от малък плавателен съд на бавен ход. Друго е, че при нас не може да има притеснения, ние обикновено излизаме на море в светлата част на деня, така че всеки плаващ обект ще бъде лесно забележим”, смята рибарят Димитър Янчев.

Четири очи гледат по-добре, отколкото две очи, казва колегата му Яне Костов и подчертава, че в лодките винаги са по двама и всеки внимава.

За опасността от мини беше съобщено още преди дни, след буря в района на Мариупол и Одеса. Именно на пристанището в Мариупол продължават да са блокирани български моряци. Семействата им се притесняват, че от 2 дни нямат контакт, а край корабът „Царевна” падат снаряди.

Близки на моряците, блокирани край Мариупол, нямат връзка с тях от 2 дни

„Първо една бомба падна много близко до кораба, има там по корпуса, по обшивката, някакви вдлъбнатини, които са доста големи. Имаше бомби, от които хвърчаха шрапнели и има напукани и счупени филистрини – това са прозорчетата малките Каква е гаранцията, че днес няма да падне бомба върху кораба”, каза съпругата на един от моряците на кораба Севдалина Стоянова.

Заради честия обстрел, моряците се крият в машинното отделение. Институциите у нас са категорични, че на този етап не е безопасно моряците да бъдат изведени нито по море, нито по суша.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.