Хотелите в които не са настанени украински бежанци вече се подготвят да посрещнат и първите туристи

По-малко от месец остава до Великден, а хотелите в които не са настанени украински бежанци вече се подготвят да посрещнат и първите туристи. С наближаването на Великден градските хотели във Варна посрещат празника с много резервации.

"Засега резервациите вървят доста добре за Великден. Специално нашия хотел, който е с близо 1300 легла имаме около 90 и дори над 90 % заетост, т.е. ние почти нямаме стаи вече, които да продаваме. Доста голям интерес има. Разбира се голямата част са румънски туристи, което е традиционно. Великден нашия съвпада с техните празници", заяви Павлин Косев - председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.

Подобна е ситуацията и в някои от курортите по Северното Черноморие. В "Св. Св. Константин и Елена" например хотелите вече са почти изцяло резервирани, а собственикът на 2 от тях споделя ще разчита основно на български и румънски туристи.

Атанас Карагеоргиев, собственик на хотел, споделя, че засега записванията вървят нормално, с добро темпо. "Двата хотела ще бъдат пълни. Стараем се да успеем да ги подготвим в състояние, в което трябва да бъдат, защото работим в условия на дефицит на средства", обясни той.

А именно този дефицит на средства породен от инфлацията налага и повишаването на цените, както в градските хотели, така и в курортните комплекси.

"Повишение е неизбежно да има, засега правим всичко възможно да бъде максимално леко това повишение. Минимума ще е 10 %. Сега зависи от хотела, нали, зависи от услугите и е трудно да се каже един точен процент, но минимума ще е 10, може би в някои случаи и до 15, възможно е и до 20 % да стигне в някои обекти. Стараем се да е плавно, въпреки нарастващите за електроенергия, всички знаем и се говори с пъти ни се вдигнаха разходите, но правим всичко възможно да оптимизираме и все пак да не е всичко за сметка на гостите и на туристите". разкри Косев.

Карагеоргиев смята, че ръстът ще е с около 20 %. "Няма как. Енергоносителите страшно поскъпнаха, храните поскъпнаха и те са в процес на поскъпване още. Аз не съм оптимист по отношение на цените и затова решихме - по-добре да вдигнем цените отколкото после да се оправдаваме пред банките какво правим", казва той.

А за голяма част от бранша постъпленията от туристите по Великден са изключително важни.

"Великденските празници са ни много важни, защото те ни дават първата глътка свежи пари, които влизат, а тези пари за нас са много важни, за да можем да си подготвим отварянето на летния туристически сезон", посочва Косев.

А след посрещането на Великден, надеждата за успешен летен сезон остава.

"Всички се надяваме и се молим за един добър сезон, защото така вече се изморихме от тези трудни сезони и от тези форсмажори, които от ден за ден трябва да решаваме казуси, проблеми и сме свързани с националните закони и заповеди и т.н. Така, че всички разчитаме на един успешен сезон", отбелязва председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите..
 

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.