Това каза правосъдният министър в студиото на "Здравей, България"

„Нямам илюзии и не мога да кажа, че очаквам този състав на Висшия съдебен съвет да освободи предсрочно главния прокурор. Необходими са 17 гласа, а голяма част от лицата във ВСС са на лица, които дължат кариерата си на Иван Гешев”.Това каза правосъдният министър Надежда Йорданова в студиото на "Здравей, България".

Според главния прокурор Иван Гешев е ясно, че исканата му оставка представлява координирана атака срещу съдебната власт, и в частност срещу прокуратурата, от страна на изпълнителната власт. Правосъдният министър видя в това опит да се измести фокусът на дискусията.

Откриха процедурата за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев

На 12 април във ВСС ще се коментират сигнали, които правосъдният министър е внесъл по отношение работата на прокуратурата. Дали те ще доведат до предсрочното прекратяване правомощията на Иван Гешев, Йорданова коментира така: „Нямам илюзии и не мога да кажа, че очаквам този състав на Висшия съдебен съвет да освободи предсрочно главния прокурор. Необходими са 17 гласа, а голяма част от лицата във ВСС са на лица, които дължат кариерата си на Иван Гешев”.

Според нея е възможно мандатът на главния прокурор да продължи по-дълго от нейния на министър на правосъдието.

По думите на правосъдния министър голяма част от сигналите в прокуратурата се държат „на трупчета”. „Прикриват се, а без реално разследване не можем да стигнем до справедливост”, подчерта тя.

Йорданова коментира и започващата проверка от Специализираната прокуратура на арестите, които бяха извършени на знакови лица в ГЕРБ – Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов.

Пленумът на ВСС: Някои от основанията за отстраняване на Гешев са частично недопустими

„Разбирам опитите на ГЕРБ да попречат на разследването на факти и обстоятелства, свързани с лидера им, но очаквам Спецпрокуратурата да действа бързо и обективно”, каза още министърът на правосъдието и коментира казуса „Жоси”.

„Той беше изцяло изключен като недопустим от членовете на ВСС. В него ме притеснява това, че се отказва да се разследват фактите и обстоятелствата в дълбочина”, подчерта Йорданова.

Гешев: Искат да ме сменят, за да овладеят прокуратурата

Що се отнася до промените в съдебната система, за които тя е критикувана, че се бави, министърът обясни, че е разбираемо общественото нетърпение, но тези промени зависят както от воля, така от институционална рамка, процедурните правила и материалния закон. Надежда Йорданова увери, че се работи по всички елементи.

Дебатите за отстраняването на Гешев са насрочени за вторник във Висшия съдебен съвет.

 

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.