Част от подадените жалби завършват с убийства на жертвите

2 816 жени и 935 деца са жертва на домашно насилие, сочи статистиката на МВР за  2021 година. Това означава, че всеки ден 7 жени и 3 деца биват бити, насилвани и обиждани от съпрузите и бащите си. Това е статистиката на подадените жалби в МВР, колко обаче реално са жертвите - не е ясно. Ясно е, че част от подадените жалби завършват с убийства на жертвите, защото насилникът не е бил наказан навреме. Разследване на Тина Ивайлова и екипът на Glasnews.bg.

„Отскоро съм семеен, ново начало поставям в живота си. Не искам съпругата ми да научава за това. Тя не е българка и ще станат доста сложни нещата”. С тези думи посреща екипа ни Валери Иванов от Троян. Известен е с прякора „мебелиста” заради професията си. През 2010 г. убива съпругата си Виолета в семейния им апартамент. След това разчленява тялото ѝ в цеха си за мебели в Бели Осъм. За зверското престъпление е осъден на 14 години и 11 месеца затвор. Мотивът според магистратите - патологична ревност.

От година Валери е на свобода. Излиза предсрочно от затвора в Ловеч за добро поведение. Екипът ни го открива във Варна. Не желае да си спомня миналото. Не говори и в дните, когато бившата му съпруга Виолета е обявена за издирване. Разследващите от Ловеч тогава търсят съдействие от криминалисти от Института по психология към МВР за разрешаване на случая.

„Имаха развод, но живееха заедно. Насочихме се към това, че евентуално той може да е човекът, който да има нещо общо с нейното изчезване. Той е последният, който я е видял жива”, спомня си криминалният психолог Тодор Тодоров.

„Оказа се една доста мрачна картина. Излезе, че той я е пребил и удушил. Дори имаше такъв момент, че той през първия ден я закарва в работилницата и я нарязва на части, опитва се да я изгори. Не успява - човешкото тяло не гори така лесно. И чак на другата вечер го пренася и го погребва. Укрива частите, заравя ги в земята”, разказва Емил Пенов, който е криминален психолог.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.